Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för nya konflikter

En tämligen lugn björnjakt. Så sammanfattar polisen den månadslånga jakten i länet i år. Men polisen varnar för konflikter mellan älgjägare och björnar runt björniden.

Annons

Polisen i Jämtland har jobbat med flera jaktbrottsärenden under björnjakten. Ett av dem handlar om en björnhona som vid inledningen av jakten sköts i Krokoms kommun.

– Björnhonan sköts samtidigt som ungarna fanns i ett träd. Det är det enda ärende som är vid liv hos oss just nu. Det handlar om huruvida det går att styrka om honan sköts av oaktsamhet eller inte, berättar Andrew Sörensen hos polisen.

I övrigt anser han, i motsats till länsstyrelsen, att jakten har gått lugnt och städat till.

– Det har varit en lugn jakt för vår del.

– Jag tror att jägarna har blivit mer proffsiga. Många har också tagit björnpasset, gått utbildning, och har lärt sig vart och hur man ska skjuta säkert, fortsätter Sörensen.

Men det finns orosmoln.

Björnarna söker just nu efter iden att krypa in i och här kan det uppstå problem när älgjägarna är ute i skogen.

– Känner man till att det finns ett ide ska man gå en stor krok kring det. Det är där konflikterna sker. Björnarna är ganska griniga och försvarar sig ganska rejält.

– Konflikter mellan jägare och björnar, där jägare har blivit bitna, har vi sett både i Lillhärdal, i Frostviken och i Jokkmokk under senare tid, säger Andrew Sörensen.

Mer läsning

Annons