Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar efter serie av villainbrott

På onsdagen anmäldes tre villainbrott till polisen. Ett i Mjälle på Frösön, ett på Hyggesvägen i Marielund och ett i Lit, på Norrgårdsgatan. Det är bara några exempel i vågen av villa- inbrott som sköljt över länet på sista tiden. Nu vädjar polisen om tips från allmänheten.

Annons

Ett 20-tal inbrott har skett i länet från 23 februari fram till slutet av januari. Och som LT tidigare berättat misstänker polisen att rör sig om ett brottsligt nätverk som agerar enskilt eller i grupp eftersom att liknande inbrott även drabbat kringliggande län den senaste tiden.

Två villainbrott anmäldes i onsdags till polisen i Östersund. Inbrottet i en villa i Mjälle på Frösön ska ha skett någon gång mellan tisdags- och onsdagseftermiddagen.

Det andra villainbrottet skedde på Hyggesvägen, i stadsdelen Marielund i Östersund, anmälaren tror att det ägt rum under onsdagseftermiddagen. Samma dag skedde ett inbrott i en bostad i Lit, men det avbröts av husinnehavaren som låg och vilade i bostaden.

I onsdags fick också polisen rapport om ett villainbrott som begåtts i Järpen. När det skett är svårt att säga, men mellan den 3 och till den 24 januari då personen som ser efter fastigheten åt ägaren upptäckte det.

Det är ännu oklart vad som stulits, men enligt Järpenpolisen har gärningspersonen tagit sig in genom att bryta upp ett fönster.

– Det fanns också spår i snön men de är översnöade, säger polisinspektör Erik Lennemar, som i onsdags undersökte brottsplatsen.

Polisen i Östersund ser allvarligt på inbrottsvågen som drabbat Jämtland.

– Sådan här seriebrottslighet har jag aldrig sett, säger Kjell Wedin, vid Östersundspolisen.

Smycken och pengar är det tjuvarna eller tjuven är ute efter och många gånger lyckas få med sig från villorna, så också från de fullbordade inbrotten på Frösön och i Marielund.

– Det har till exempel legat digitalkameror framme, men de har man låtit vara. Sådant är ju dessutom möjligt att spåra.

De flesta inbrott som genomförts den senaste tiden har skett genom att fönster och altandörrar brutits upp på undanskymda delar av husen.

– Det är experter som gör det här.

– De kommer gående till fots, som vem som helst som är ute och går. Och viker sedan helt plötsligt av och tar sig in husen.

Vid flera av inbrotten har polisen säkrat spår.

– Men det är ju ändå inte säkert att personerna finns i våra register så då är vi inte hjälpta av det, säger Kjell Wedin, Östersundspolisen.

Nu efterlyser polisen tips från allmänheten och ber alla som tror sig sett något att lämna information om bilar, personer eller andra observationer som kan ha med händelserna att göra.

– Och i kväll (läs torsdag) kommer vi att lägga flygblad i brevlådor i Lit och på Hyggesvägen. Då kan folk läsa igenom det och ta sig en funderare på vad de kanske sett och sedan höra av sig till oss, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons