Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Stor mängd stöldgods är i omlopp

Polisen utreder just nu flera fall av hälerier som hänger ihop med omfattande stölder under en längre period.

Men mycket av stöldgodset säljs vidare och det är inte lätt för ägarna att få igen sakerna även om polisen hittar igen det.

Annons

Polisen i Jämtlands län utreder just nu ett flertal hälerier. Det handlar om flera olika utredningar där det finns stölder i bakgrunden.

– I slutändan har det kommit fram att gärningsmännen återkommer, inte sällan yngre som utför vissa stöldbrott, säger Lars-Göran Blad, kriminalinspektör.

Ett exempel är en rättegång i Östersunds tingsrätt den gångna veckan. Flera personer i 20-årsåldern misstänks för omfattande stölder i husvagnar på Vargens camping i Vemdalen. Enligt åklagaren har bland annat skidor, skoterhjälmar, tv-apparater, dvd-spelare, sprit och kläder stulits.

Utredningarna polismyndigheten hänvisar till handlar generellt om en stor mängd stöldgods allt från stereoapparater, till skotrar och snöslungor, och stölderna kan ha skett för ganska länge sedan.

– Det blir också flera följdbrott. Om någon till exempel stjäl en skoter så behöver de ju också en släpvagn.

Och i vissa fall handlar det som stora värden.

– En skoter kan ju vara värd till exempel 130 000 kronor.

– Men det här är bara toppen av ett isberg, säger Lars-Göran Blad.

En svårighet polisen har är att identifiera stöldgodset så att ägaren så småningom kan få tillbaka det.

– Det är viktigt att polisanmäla stölder och viktigt att man i anmälan berättar alla detaljer om det som stulits, det kan vara ett visst märke eller skada som gör stor skillnad för identifieringen, säger Lars-Göran Blad.

Han har ett nyligt exempel där en skoter kunde identifieras.

– Det fanns en liten skada som ägaren kunde beskriva så pass noggrant att vi förstod att det var rätt skoter, säger han.

Ett annat problem som polisen har i samband med de aktuella utredningarna är att många köper stöldgods. På sin hemsida uppmanar nu polismyndigheten allmänheten att tänka efter före och inte köpa stöldgods.

En person som köper stöldgods löper större risk att straffas nu än tidigare. Förr gick det att hävda god tro vid köp av stöldgods, men det fungerar inte längre.

– Men den som köper stöldgods gör sig inte bara skyldig till häleri eller brott mot lagen om godtrosförvärv, dessutom stödjer man den fortsatta brottsligheten som till exempel narkotikabrott och i vissa fall den grova organiserade brottsligheten, säger Håkan Jonasson, chef vid kriminalunderrättelsetjänsten.

Mer läsning

Annons