Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Lek med tändstickor kunde ha slutat i katastrof

/
 • Ari Timonen Visar Sven-Erik Svensson var någon eller några eldat. Nu uppmanar polisen alla föräldrar i området att prata med sina barn om den livsfarliga leken.
Foto: Sandra Högman
 • Ari Timonen Visar Sven-Erik Svensson var någon eller några eldat. Nu uppmanar polisen alla föräldrar i området att prata med sina barn om den livsfarliga leken.
Foto: Sandra Högman
 • Martin Bergström från Östersundspolisen skickades i går till Ålsta sågverk för att undersöka spåren efter bränderna och säkra eventuella bevis.Foto: Sandra Högman
 • Ett tiotal tändstickor vittnar om den farliga leken.Foto: Sandra Högman
 • Ari Timonen visar upp det brända spillträt.
 • I går morse hittade de anställda spåren efter bränderna.
 • Sven-Erik Svensson, vid Östersundspolisen vill att alla föräldrar i området pratar med sina barn om hur farligt       det är att leka med tändstickor i anslutning till ett sågverk. Foto: Sandra Högman

Leken med tändstickor vid Ålsta sågverk har kunnat sluta med katastrof. Nu uppmanar polisen alla föräldrar i området att prata med sina barn om den livsfarliga leken.

Annons

I går morse upptäckte de anställda vid Ålsta sågverk i Fåker att någon eller några eldat i anslutning till anläggningen.

– De är någon som tänt på i högen med spillvirke, och i en container inne på området, säger Ari Timonen som arbetar vid verket.

Dessutom hittades tändstickor både på taket till sågverket och i anslutning till det eldhärjade spillvirket.

Företaget ser allvarligt på bränderna och har polisanmält händelsen.

– Om elden fått fäste i det torra virket runt verket hade det bara tagit några minuter innan allt varit övertänt, säger Ari Timonen.

I går förmiddag var polis från Östersund på plats för att undersöka spåren efter branden och säkra eventuella bevis.

– Det har inte brunnit särskilt mycket, det ser ut som någon har tänt eld och släckt rätt snabbt. Men om lågorna tagit sig hade det bara blivit en stor askhög kvar av hela anläggningen, konstaterar Sven-Erik Svensson vid Östersundspolisen.

Troligtvis är det barn eller ungdomar som ligger bakom. Polisen uppmanar nu alla föräldrar i området att prata med sina barn om hur farlig leken med tändstickor kan vara – framför allt i anslutning till ett sågverk.

– Jag skulle önska att de boende kunde prata med ungarna och berätta hur olämpligt det här är, säger Sven-Erik Svensson.

– Nästa gång kanske de inte lyckas släcka efter sig och då tycker de nog inte att det är lika roligt längre.

I maj förra året dömdes en 16-årig flicka till ungdomstjänst efter liknande lek med elden. Tillsammans med två kamrater tände 16-åringen eld på en papperskorg inne på en av toaletterna på Brunflobadet, stängde dörren och gick därifrån eftersom de trodde att elden skulle slockna av sig själv.

Men som bekant självslocknade inte lågorna och badhuset totalförstördes. De övriga två flickorna som var med vid det aktuella tillfället har inte kunnat ställas tillsvars för händelsen, eftersom de är minderåriga. Därmed får den 16-åriga flickan ensam ta straffbördan för branden.

Länsförsäkringar har krävt den 16-åriga flickan på 32 miljoner kronor i skadestånd och Östersunds kommun begär att hon ska betala självrisken på 403 000 kronor. Den processen är ännu inte avslutad.

Mer läsning

Annons