Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gav bort stulen moped och får betala skadestånd

Ett par i Östersund får genom beslut av Justitiekanslern 6 000 kronor i ersättning av polisen.

Annons

Ersättningen gäller sonens moped som stöldanmäldes i oktober 2004, men varken föräldrarna eller sonen fick reda på att den stulna mopeden lämnades in till polisen efter ett par månader.

I december lämnade en person in den upphittade mopeden utan att ägarna underrättades. I maj 2005 upptäckte paret att den stulna mopeden var till salu på ”Blocket”.

En anmälan om tjänstefel upprättades men åklagaren beslutade att förundersökning inte skulle inledas mot den felande polismannen.

Justitiekanslern har i beslut tidigare uttalat bland annat att lagregleringen av hittegodsärenden bygger på att polismyndigheten har ett ansvar för hanteringen av inlämnat gods. Det anses medföra att den som har förlorat sin egendom i princip ska kunna räkna med att få tillbaka den, om egendomen har lämnats till Polisen och kan identifieras utan alltför stora svårigheter.

I det här fallet fall har polismyndigheten inte kopplat ihop ärenderapporten för hittegods med stöldanmälan.

Rikspolisstyrelsen har efter en genomgång av handlingarna i ärendet konstatera att anmälaren gjorde en noggrann beskrivning av den stulna mopeden och uppgav ramnummer.

Rikspolisstyrelsen anser också att polismyndigheten borde ha kunnat koppla ihop de båda ärendena utan alltför stora svårigheter. Bedömningen är att polismyndighetens handläggning av ärendet därför har innefattat fel eller försummelse i skadeståndslagens mening.

Även Justitiekanslern håller med i bedömningen och bestämmer att polisen ska betala 6 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons