Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen anmäls för att ha slarvat bort bevismaterial

Polisen i Jämtlands län JO-anmäls och får kraftig kritik av länsstyrelsen för bristfälliga utredningar kring ett flertal inbrott i norrländska kyrkor. Polisen har själv konstaterat att de slarvat bort bevismaterial som kunnat sprida ljus över en stöld i Ragunda gamla kyrka 2001.

Annons

Natten till den 1 juni 2001 stals nio lagskyddade inventarier från Ragunda gamla kyrka. Flera skulpturer från 1600-talet försvann spårlöst efter inbrottet, en målning från 1700-talet hade slagits ur sin ram och var borta och tjuven hade lämnat ett skriftligt meddelande om att ”föremålen tagits i beslag”.

Enligt en anmälan som Länsstyrelsen i Jämtlands län skickat till JO, Justitieombudsmannen, prioriterade inte polisen stölderna utan dök inte upp på brottsplatsen förrän efter några dagar. , skriver länsstyrelsen.

Polisen anmälde inte heller de stulna föremål till Interpols register för stulna föremål, något som enligt länsstyrelsen är kutym och är den lokala/regionala polisens ansvar.

Samma höst fick Sundsvalls tidning ett brev från en avsändare som sade sig ligga bakom stölden i Ragunda samt ett flertal andra stölder i kyrkor i Norrland.

I brevet till JO berättar länsstyrelsen att det skulle ta tre år innan polisen i Jämtland gav sig tillkänna i stöldärendet från Ragunda – detta efter påtryckningar från länsstyrelsen.

Då visade det sig att polisen slarvat bort bevismaterial från Ragunda gamla kyrka; bland annat den lagskyddade tavelram från 1700-talet, som lämnats kvar efter inbrottet och som skulle ha kunnat ge viktiga måttuppgifter vid registrering och efterspaning av föremålet. Även brevet som tjuven skrivet var borta.

Hösten 2005 greps en person för inbrotten i Ragunda samt i ett stort antal andra kyrkor efter det att ett krucifix från ett kapell vid Norrlandskusten lagts ut på en auktionssida på internet. Fast det var inte polisen som gjorde förarbetet.

, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen vill nu att JO tittar närmare på hur polismyndigheten arbetar med brott som är kopplade till kyrkor:

.

Mer läsning

Annons