Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis hålls kvar i häktet – risk för fortsatt brottslighet

På grund av risk för fortsatt brottslighet ska den polisman som är misstänkt för misshandel av sin hustru kvarbli i häkte.

Annons

Tingsrätten fattade beslutet i går kväll.

– Jag kände mig inte trygg i hemmet längre, sa kvinnan vid ett tillfälle under rättegången.

Hon knöt an till den händelse då mannen förra månaden satte sig gränsle över henne och tog tag med båda händerna runt halsen.

– Jag låg på ryggen, hann satt på mig. Jag försökte ta mig loss genom att klösa honom i halsen.

Hon visade för rätten hur polismannen höll tummarna mot hennes hals.

– Jag vet inte hur länge han höll taget men jag fick svårt att andas. Jag blev rädd för att jag skulle dö i början när greppet var som hårdast, sa kvinnan.

Polismannen hävdade att han inte hade något uppsåt att skada sin fru och hänvisade till ett läkarintyg som visar att han höll långt ner på halsen, i förhållande till struphuvudet.

Bråket föregicks av att kvinnan på sin mobiltelefon ville spela in det hon uppfattade som ett dödshot från mannens sida.

Polismannen hävdade att hustrun vid det här tillfället hade en kniv i ena handen och den ville han plocka av henne. Deras äktenskap ledde till en hel del gräl, sedan mannen haft kontakt med andra kvinnor på internet.

Åklagare Pär G Lindell redogjorde för sex olika händelser där han anser att polismannen använt våld mot sin hustru.

Åklagaren konstaterade vidare att bråken om polismannens kontakter med andra kvinnor på internet verkar gå som en röd tråd genom äktenskapet.

– Vi bråkade om detta hela tiden, sa kvinnan.

Polismannen konstaterade att även kvinnan odlade sina kontakter, vilket ledde till att hon blev kär i en annan man på nätet.

I fler fall där han misstänks ha använt våld har ett polisgrepp på hennes handleder förekommit.

– Han har använt sig av såna grepp för att få tyst på eller bryta ned henne, sa åklagare Per Lindell.

Polismannen nekar till samtliga gärningspåståenden som åtalet om grov kvinnofridskränkning bygger på. Om handledsgreppen säger han så här:

– Det var enda sättet för mig att värja mig när hon blixtrar till och blir arg. Då har jag tagit det här greppet eftersom hon är beredd att ta till våld, sa polismannen.

– Det är ett kontrollgrepp vi poliser har som smärtar så att motståndet upphör. Det var mitt sätt att avvärja fortsatt bråk. Det bästa hade varit att springa därifrån men i och med att jag vet att det här fungerar har jag tagit till det.

Någon dag efter händelsen med halsgreppet blev det bråk igen. Ett vittne som var utanför huset slog larm.

Polisens insatsstyrka ryckte ut och drog ut polismannen ut ur bostaden.

I ett utlåtande konstateras att mannen har humörsvängningar och aggressionsproblematik som han sökt hjälp för att komma tillrätta med.

Polismannens försvarare Lars Ederwall hävdar att det möjligen är frågan om övervåld i två fall och i så fall ska mannen dömas för misshandel. Rikspolisstyrelsen har gjort klart att han förlorar jobbet om han fälls enligt åtalet eller för misshandel.

Mer läsning

Annons