Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis dömd för slängt knark

Polismannen slängde en beslagtagen narkotikatablett i papperskorgen för att få en lindrigare utredning att arbeta med.
Det var tjänstefel slår Östersunds tingsrätt fast i en dom och dömer polismannen till dagsböter.

Annons

Den 54-årige polismannen är rutinerad i tjänst och arbetade som vakthavande befäl på polisstationen i Östersund en natt i juni 2008 när ett beslag av narkotika skulle rapporteras. Det fanns 150 tabletter i beslaget – gränsen för grovt narkotikabrott går vid just 150 tabletter och då valde polismannen att kasta en av tabletterna i papperskorgen.
Hans kollegor reagerade och såg till att även den tabletten kom med i rapporteringen och polismannens tilltag rapporterades till polisledningen.
Tilltaget ledde också till att polismannen åtalades för tjänstefel.

”Det är ytterst klandervärt att göra det så enkelt för sig. Det är en fundamental sak i rättsväsendet att beslag ska redovisas korrekt”, framhöll åklagaren Per G Lindell vid rättegången i Östersund.
Östersunds tingsrätt konstaterar i sin dom att polismannen agerat på ett sätt som är i direkt konflikt med de intressen han har att skydda i sin egenskap av polisbefäl och att hans agerande allvarligt skadat förtroendet för rättsväsendet.
Polismannen sade i rättegången att det var ett klantigt misstag att slänga den beslagtagna tabletten i papperskorgen. Hans försvarare ansåg att brottet var så ringa att åtalet skulle ogillas. Men tingsrätten ansåg annat.

Tingsrätten konstaterar att det är viktigt för rättssäkerheten att hanteringen av egendom som beslagtagits inte sker på ett godtyckligt sätt eller att dokumentationen av beslaget manipuleras.
Rikspolisstyrelsen personalansvarsnämnd har yttrat sig och anser att polismannen inte behöver sluta som polis vid en fällande dom. Han kommer inte att få återgå att arbeta som vakthavande befäl, det har länspolismästaren i Jämtland meddelat i sitt yttrande.

Mer läsning

Annons