Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus 54 miljoner för Östersunds kommun

/

Östersunds kommun klarar ekonomin rätt bra enligt den senaste prognosen. Två miljoner kronor sämre än beräknat är ändå ett gott resultat enligt biträdande kommunchefen Bert-Olof Åkerström.

Annons

– Vi har en lojal organisation som är snabb på fötterna. Det är bara att ösa beröm över organisationen, säger han i ett pressmeddelande under måndagen.

Östersunds kommun hade räknat med att göra ett plusresultat på 56 miljoner kronor. Nu visar prognosen på ett resultat på 54 miljoner som nästintill omfattar kravet på god ekonomisk hushållning.

Annars började året med mörka moln i form av finanskris och lågkonjunktur.

Redan i februari konstaterade kommunen att den skulle tappa 40 miljoner kronor i skatteintäkter och i april sjösattes ett stopprogram som bland annat skulle pröva alla investeringar, vara restriktiv med utbildningar och rekryteringar och även representation.

– Eftersom prognosen ser så bra ut kan man lätta något på stopprogrammet, säger Bert-Olof Åkerström.

Men sparkraven ligger fast för nästa år då kommunen ska spara ytterligare 100 miljoner kronor.

Ur kommunens pressmeddelande:

”Budgeten för 2010, som fullmäktige beslutade om i september, visar 10 miljoner kronor plus. Efter detta har regeringen gett besked om 44 miljoner kronor i statligt stöd i form av ett engångsbelopp. Dessutom ger den senaste skatteprognosen 6 miljoner mer än budgeterat. Av dessa 50 miljoner kronor vill majoriteten använda 3 miljoner kronor för att inte konkurrenssätta mer inom vård och omsorg och cirka 2,5 miljoner kronor till att tända belysningen igen som man tidigare släckte av miljö- och besparingsskäl”

Mer läsning

Annons