Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats för en trivsam stund

/
  • Britta Lindbäck kommer till mötesplatsen i gamla järnhandeln i Lit så ofta hon kan.  foto: håkan luthman
  • ”Nu ska vi sjunga”, säger Kamraternas kapellmästare Gunnar Eriksson och delar ut allsångshäften till Arne Larsson och Helge Norberg. 
  • ”Jag har världens bästa jobb”, säger Inger Gustafsson som började inom äldrevården efter att ha gått in i väggen som grundskollärare. 25 procent av sin arbetstid jobbar hon på mötesplatsen. 

Se lite folk och prata bort en stund. Hjälpas åt med ett korsord. Lyssna på levande musik och dricka kaffe med en ostmacka till. Mötesplatsen för äldre i Lit har kanhända inga märkvärdiga aktiviteter på programmet, men erbjuder en omväxling i vardagen som många pensionärer inte vill missa.

Annons

Mötesplatsen håller till i Vuxenskolans lokaler i gamla järnhandeln i Lit och har öppet varje tisdag och torsdag förmiddag.

Den öppnade i mars, och Inger Gustafsson som basar för verksamheten trodde nog att det skulle ta tid innan den blev inarbetad.

– Jag tänkte att man fick vara nöjd om det kom sex-sju stycken per gång de första månaderna. Men det gick fort att vi kom upp i ett snitt på över 20.

– Rekordet sattes när vi hade besök av Trio me’ Bumba. Då var det över 70 personer här, fyller Gerd Larsson-Lundgren i.

Hon är verksamhetsansvarig på Vuxenskolan och tvekade aldrig när Inger frågade om det skulle gå för sig att få låna lokalen två förmiddagar i veckan.

– Det här är en aktivitet som passar väldigt bra ihop med vårt övriga utbud. Och lokalen är perfekt för äldre, rymlig och lättillgänglig, säger Gerd.

Ja, här går det lätt att ta sig in även för den som inte är så rörlig. Som rullstolsburna Britta Lindbäck, 84:

– Jag kommer hit så ofta jag kan. Jag bor fortfarande hemma och det blir lite ensamt ibland. Man behöver komma ut och träffa lite folk, säger hon.

Arne Larsson, 90, bor på äldreboendet Häradsgården och tar sparkcykeln till mötesplatsen. Han har bänkat sig i favoritsoffan tillsammans med kompisen Helge Norberg, 73.

– Vi var inte bekanta innan men har lärt känna varandra här, berättar de.

Nu ser de fram emot en stunds musik med ”Kamraterna”, en kvartett spelglada musikanter under ledning av Gunnar Eriksson, Lit. Det blir både gamtjoa och schlagerklassiker från förr, både ”Fyrvaktarvalsen” och ”När en stjärna från himlen faller”.

Och tack vare allsångshäftet som Gunnar delar ut kan alla sjunga med i ”Man ska leva för varandra”.

Det är ombonat och opretentiöst och väldigt, väldigt trivsamt.

Mer läsning

Annons