Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pirat i protest mot avståndet till Bryssel

/
  • Johan Lundström avverkar omkring åtta mil om dagen för att ta sig till Bryssel och på så sätt protestera mot det demokratiska avståndet  till medborgarna. – Det är för långt till Bryssel och det här är ett sätt att protestera på, säger han.
  • – En säng är allt jag behöver och jag ser helst att det är möjligt att sova på det sättet än i mitt tält på campingplatser.

Johan Lundström i Piratpartiet åker till Bryssel med inlines – i protest.

Annons

– Det är för långt till Bryssel och det här är ett sätt att protestera på, säger Johan Lundström som gillar att ta sig fram på inlines och samtidigt ser det som en utmaning att åka så långt.

Vi träffas under hans snabbstopp i Östersund, utanför Gamla tingshuset. Johan startade i Skellefteå i tisdags och har övernattat hos kommunledare för Piratpartiet längs vägen.

Häromnatten blev det övernattning i lokalen hos Strömsunds MC-klubb.

– En säng är allt jag behöver och jag ser helst att det är möjligt att sova på det sättet än i mitt tält på campingplatser.

27 juli rycker han in i lumpen. Innan dess måste han nå sitt mål och komma hem igen. Det förutsätter omkring åtta mil per dag.

– Kommer jag inte hela vägen visar det att det är för långt till Bryssel, skrattar han.

Resan blev aktuell när Piratpartier fick in en representant i EU-parlamentet. Johan har engagerat sig alltmer själv på senare år eftersom han känner att avståndet mellan väljare och de som fattar besluten på EU-nivå inte enbart handlar om geografi.

– Det är mycket med demokratin i EU som inte fungerar. Med ett valdeltagande på drygt 40 procent går det inte att säga att det är okej, tycker han.

Han tycker EU blir alltmer totalitärt, i stället för att bidra till ökad medvetenhet bland medborgarna.

– Det stiftas lagar på tvärs mot vad medborgarna tycker.

Ett exempel är Ipredlagen, anser han.

Men Johan Lundström konstaterar att det inte finns något forum på motsvarande nivå för att ta itu med gränsöverskridande frågor som miljön och den biten ”är EU jättebra på”.

Hur fungerar det att åka rullskridskor då?

– Jag har fått ont i tårna och har känt av stakningen i axlarna men det har blivit bättre under resan, säger Johan som under måndagskvällen övernattade i Tandsbyn.

Mer läsning

Annons