Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilotprojekt ska ge bensin i glesbygden

De små mackarna har svårt att få de små mängder bensin de behöver levererade till sig. Leveransavtalen sägs i vissa fall upp av de stora bolagen.

Annons
Nu har riksdagsledamot Per Åsling varit i Värmland för att se vad de gör för att trygga tillgången till drivmedel på landsbygden.
Länsbygderådet Hela Sverige skall leva och småkommunernas samarbetsorganisation SmåKom driver ett pilotprojekt i Värmland.
Ett 20-tal mackar riskerade där att läggas ner i ett slag när leveransavtalen sades upp. Men nu startar 20-talet små mackar ett gemensamt aktiebolag, Bymacken, som är en gemensam inköpsorganisation för fordonsbränsle och förser mackarna med såväl drivmedel som all nödvändig utrustning och en ny gemensam grafisk profil.
– Det ser väldigt bra ut. Jag kommer att kontakta lokala mackägare, bygderådet och lokala utvecklingsgrupper för att föreslå att vi ska starta ett gemensamt inköpsföretag även i Jämtlands län. Det skulle tillgodose de små mackarnas behov av bränsle och även kunna hantera dagligvaror till mindre livsmedelsbutiker, säger Per Åsling.

Mer läsning

Annons