Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen: Det är tragiskt

/
  • Snart går en era i graven. Lugnviks bibliotek har lånat ut böcker till Lugnviksbor i flera decennier. Men nu får bibliotekarien Kristina Hedlund snart packa ihop sina saker.Foto: Håkan Luthman
  • Snart får Anna Hägglund, Siv Nilsson-Mäki och Kjell Nilsson åka in till stan om de vill gå på biblioteket.Tidigare har lärare på Lugnviksskolan kunnat använda biblioteket under undervisningen. Nu försvinner den möjligheten. Det här får lärarna Anna Hägglund och Siv Nilsson-Mäki att reagera. ”Det är bedrövligt”, säger Siv Nilsson-Mäki.

Länstidningen åkte ut till Lugnviksbiblioteket för att höra vad Lugnviksborna själva tycker om nerläggningsplanerna.

Annons

Kjell Nilsson sitter och läser tidningen på Lugnviks bibliotek. Han brukar gå till bibblan minst en gång i veckan för att använda internet. Han tror att många äldre skulle drabbas om Lugnviksbiblioteket läggs ner.

– Det är tragiskt. Många pensionärer lånar böcker här. De lånar inte bara en bok. De lånar högvis med böcker, säger Kjell Nilsson.

Bibliotekarien Kristina Hedlund kommer förmodligen hamna på Länsbiblioteket inne i Östersund. Hon oroas över att en mötesplats för Lugnviksborna försvinner.

– Förutom att det är en plats att låna böcker på så är det också en viktig mötesplats. Det är många som använder internet här och läser tidningar, säger hon.

Läraren Anna Hägglund sågar nerläggningen.

– Det är jättedåligt, säger hon.

Hon berättar också att hennes elever har reagerat på nerläggningsbeslutet.

– De har skrivit insändare. Eleverna sa själva att de måste göra något för att protestera, säger hon.

Nu fruktar hon att en nerläggning ska slå speciellt hårt mot vissa barn.

– Vissa barn har föräldrar som själva har ett intresse av böcker. De föräldrarna kommer kanske att se till att deras barn får åka in till stan på Länsbiblioteket. Men för barn som har föräldrar som inte har det intresset för böcker så blir det svårt. Det blir ett klassamhälle, säger Anna Hägglund.

Mer läsning

Annons