Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal undgick att få HIV-smitta

Ingen av sjukvårdens anställda blev smittade då de förlöste en hiv-smittad kvinna med kejsarsnitt för en tid sedan, utan att veta om smittan. Men Socialstyrelsen pekar ut ett flertal brister.

Annons

En kvinna gick på graviditetskontroller och blev förlöst med kejsarsnitt utan att personalen uppmärksammade att hon var hiv-positiv.

LT har tidigare berättat hur en infektionsläkare av en slump upptäckte att den hiv-smittade kvinnan fanns på beläggningslistan och kunde berätta om hennes smitta.

Barnet fick därför förebyggande behandling mot hiv med drygt ett dygns fördröjning.

LT har även berättat om personalens rädsla över att vara att vara smittad, men ingen sådan smitta har rapporterats.

Händelsen är anmäld till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Socialstyrelsen kan konstatera att verksamheten har identifierat ett flertal orsaker till händelsen och gett adekvata förslag på åtgärder.

Men de har också funnit brister som rör kvalitet och patientsäkerhet.

– Verksamheten uppfyller inte de krav som ställs i hälso- och sjukvårdslagen när det gäller systematisk och fortlöpande kvalitetssäkring av vården, säger Socialstyrelsen i sitt beslut.

”Alla patienter bör behandlas på ett sådant sätt att smittorisken vid eventuell oupptäckt blodsmitta blir minimal”, skriver de och pekar på att hygienrutinerna varit bristfälliga eftersom personalen inte använde handskar vid kontakt med kroppsvätskor.

Socialstyrelsen har skrivit en hel lista med åtgärdsförslag som ska vidtas utöver verksamhetens egna.

Alla vidtagna åtgärder ska redovisas skriftligt senast den 30 mars nästa år.

Mer läsning

Annons