Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persiska nyåret firades med eld i Badhusparken

/
  • Ett moment i den persiska eldfesten handlar om att hoppa  över ett antal eldbål och önska sig ett ljust och kärleksfullt kommande år.
  • Sepideh Razavi var med och ordnade festen.Foto: Håkan Luthman

Eld, soppa och dans var viktiga inslag under den persiska nyårsfest som ägde rum i Badhusparken i Östersund i går kväll.

Annons

Den persiska festen Chaharshanbe Suri har blivit lite av en tradition i Östersund. Festen ordnas sista tisdagen före vårdagjämningen för att fira ankomsten av det nya persiska året.

Sepideh Razavi kommer från Iran men studerar för tillfället på Mittuniversitetet i Östersund. Hon var en av de som var med och ordnade festen det här året.

– Vi firar den här högtiden för att avsluta det gamla året med en glad händelse så att man tar med sig det in på det nya året. Det handlar om att få kraft inför det nya året men också att glömma allt dåligt som hänt på det förra året.

Chaharshanbe Suri kallas också för eldfesten eftersom just elden är ett viktigt inslag i högtiden. Ett moment i festen handlar om att hoppa över sju eldkasar.

– Att hoppa över elden är till viss del en lek för att göra något gemensamt men för de som tar det mer på allvar handlar det om att fråga elden om kraft och kärlek, säger Sepideh Razavi.

Saeid Rezaei har också varit med och ordnat årets eldfest. Han säger att högtiden är minst lika viktig som nyårsafton för svenskarna.

Chaharshanbe Suri har sitt ursprung i den gamla persiska kulturen och har firats i cirka 4 000 år.

Mer läsning

Annons