Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peppar ska pigga upp äldre

/
  • Peppar lägger sig till rätta vid Anna-Lisa Sandbergs fötter så att hon får lite värme.Foto: Henrik Flygare
  • Gösta Rönnberg fick tid att klappa Peppar och även ge henne en liten hundgodis. Anja Wernersson hoppas att de äldre ska aktiveras på ett positivt sätt när de besöks av en hund.
  • Anna-Lisa Sandberg blir glad när hon får träffa Peppar igen. Hon lyser upp och vill att hunden ska hoppa upp i knäet på henne så att hon får lite värme.
  • Foto: Henrik Flygare

Schäfern Peppar tränar tillsammans med sin matte Anja för att kunna arbeta som en besöks- och terapihund. I veckan gästade de äldreboendet Ljungen och besöket var mycket uppskattat.

Annons
De äldre verkar först lite avvaktande när de förstår att de har fått besök. Och det är inte vilket besök som helst. Det är hunden Peppar som hälsar på igen. När de äldre var och en i lugn och ro får sätta sig med Peppar lyser de upp.
- En sådan här hund älskar jag. Hon känner nog att jag älskar hundar också, sade Anna-Maria Karlsson när hon får klappa Peppar.

En hund ska klara av många olika situationer för att fungera bra i besöks- och terapisammanhang. Anja Wernersson är just nu inne i en skarp träningsperiod för att Peppar ska klara av de ofta tuffa krav som ställs i arbetet.
- Det krävs en väldig koncentration från hundens sida för att jobba på det här sättet. När jag sätter på henne västen så vet hon att det är jobb som gäller och då vet hon också att jag förväntar mig vissa saker av henne.
En tränad besöks- och terapihund kan användas i många olika sammanhang. Det kan till exempel handla om besök på skolor, inom psykiatrin eller missbruksverksamhet. En hund som är rätt tränad kan fungera som en förlösande faktor för människor som annars har svårt att kommunicera med omvärlden.
Flera av de äldre på Ljungen är dementa och kommunicerar inte alltid så bra utåt. Men med Peppar har de inga problem. Ingrid Sahlin är verksamhetschef på äldreboendet Ljungen och hon tror mycket på metoden att använda en besökshund.

- Jag känner att pensionärerna blir mer aktiva när de får träffa hunden men också mer harmoniska. Det här verkar ge en stimulans, att de får något att koncentrera sig på och att de samtidigt kan känna värmen från hunden.
Anja Wernersson hoppas att återkommande besök hos de äldre ska få en mer långvarig inverkan i deras känslotillstånd.
- Det skapar en aktivitet hos de äldre och bara det att de sträcker ut handen för att klappa henne ger en effekt. Hon bygger broar skulle man kunna säga.

Mer läsning

Annons