Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer hjälper elever att röra sig mer

/
  • William Wassö brukar passa på att spela basket när han går till gymnastiksalen på rasttid.Foto: Henrik Flygare
  • Michaela Persson, Agnes Gustafsson och Angelica Sköldulf går i årskurs åtta på Vallaskolan. De tycker att det är både nyttigt och kul att gymnastiksalen håller öppet på rasterna.  ”Man får något att göra på rasterna och håller sig igång”, säger Michaela Persson.  Foto: Henrik Flygare
  • Solfrid Bäckman och hennes kompisar inom PRO Frösön ställer upp och agerar rastvakter så att eleverna på Vallaskolan får möjlighet att vara extra mycket i gymnastiksalen.

PRO Frösön ser till att eleverna på Vallaskolan kan idrotta mer på skoltid. Genom att agera rastvakter kan gymnastiksalen hållas öppen även när det inte är lektioner.

Annons

Sedan en tid tillbaka har idrottslärarna på Vallaskolan haft gymnastiksalen öppen på vissa raster för att elever som vill ska kunna komma dit och idrotta. Men det extra öppethållandet har krävt att idrottslärarna måste finnas på plats vilket tagit en del av deras arbetstid i anspråk.

Eleverna däremot har önskat att gymnastiksalen ska vara öppen oftare och på ett samrådsmöte kom de med förslaget att någon från PRO kanske skulle kunna tänka sig att hjälpa till.

– Vi fick frågan om vi kunde tänka oss att ställa upp som rastvakter. Självklart sa vi ja till det. Det ligger nämligen lite rätt i tiden för oss eftersom vi jobbar mycket med generationssamverkan, berättar Solfrid Bäckman.

Sedan i februari har olika medlemmar i PRO Frösön ställt upp och agerat rastvakter i gymnastiksalen på Vallaskolan. Två lunchraster i veckan som för det mesta har varit mycket välbesökta.

– En del barn vill ju inte vara ute på rasterna. Någon kanske vill vara inne och spela boll och då kan ju den här möjligheten sätta lite guldkant på tillvaron för den personen, säger Solfrid Bäckman.

Målsättningen med att hålla gymnastiksalen öppen är främst att eleverna ska få röra på sig mer. Samtidigt har stöket i skolkorridorerna minskat vilket upplevs som en positiv bieffekt. William Wassö i 8A på Vallaskolan hör till de som ofta nyttjar möjligheten att vara i gympasalen på rasterna.

– Förr kanske man satt och spelade kort på lunchrasten men nu går man ofta hit i stället. Det här är en rätt sportig skola så det blir rätt många som kommer hit när det är öppet, säger han.

Mer läsning

Annons