Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer får mindre betalt – trots sänkt skatt

/
  • Inger Breil är pensionär sedan 2006  och en av många som är upprörd över sänkningen av pensionen. ”Jag tror att jag och min man får cirka 300 kronor mindre vardera i månaden i pension. Vi har kanske inte de lägsta pensionerna så vi kommer att klara oss bra ändå. Men ett par hundralappar mindre i månaden är mycket för en del”, säger hon.    Foto: Henrik Flygare

Nu sänks skatten för pensionärer men pensionen sänks också, för vissa blir det trots detta mindre i plånboken än tidigare.

Inger Breil är pensionär sedan 2006. Hon är en av många som är upprörd över sänkningen av pensionen.

Annons

Det hon är mest förbannad över är att hon och andra pensionärer hanteras så dåligt efter ett långt yrkesliv bakom sig.

– Och hur ska det bli för alla som är unga nu, de kommer ju inte att få någon pension alls, säger Inger Breil.

Hon visar en uträkning som PRO har gjort. En person som gick i pension 2006 fick nästan ut 65 procent av sin nettolön i nettopension.

– Men en som går i pension 2012 får inte ut mer än strax över halva nettolönen, säger Inger Breil.

Enligt familjeekonom Ann-Sofie Magnusson, Ikano Bank, kommer personer med garantipension att få lite mer pengar men de som har inkomstpension får mindre pengar kvar i plånboken trots att skatten sänks.

Garantipensionen som följer samhällets prisutveckling sänks på grund av lägre prisbasbelopp. Hennes exempel är: en ogift pensionär med garantipension född efter 1937 får pensionen sänkt med 71 kronor i månaden. Skatten sänks med 83–100 kronor per månad beroende på vilken kommunalskatt det är i kommunen.

– De som har den allra lägsta pensionen får lite mer kvar. Den sänks inte lika mycket för de allra lägst betalda, säger Ann-Sofie Magnusson.

Pensionärer med inkomstpension får mindre pengar att röra sig med 2010 trots skattesänkningen. Inkomstpensionen sänks med tre procent. För en ålderspensionär med 12 000 kronor i månaden beräknat på en skatt på 31,52 procent blir det 111 kronor mindre varje månad. Ann-Sofie Magnussons beräkningar visar att om en sänkning av pensionerna inte gjorts skulle det i stället ha blivit en förbättring med 134 kronor varje månad.

Mer läsning

Annons