Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle söp från 17 års ålder – var nära att förlora allt

/
  • Anonyma alkoholister, AA, får allt fler medlemmar. I dag, lördag, kommer runt tusen medlemmar att delta i deras landsmöte. Och anonymiteten, både som rättighet och skyldighet, håller de hårt på. Pelle från Östersund har varit nykter i ett år och fem månader efter att ha druckit sedan 17 års ålder.   Foto: Ulrika Andersson

I dag har 27-årige Pelle från Östersund varit nykter i ett år och fem månader efter att ha druckit sedan han var 17 år. Men det höll på att gå riktigt illa.

Annons

Alkoholismen ökar bland unga och det märks också på AA:s möten. I helgen träffas de från hela landet för att byta erfarenheter och kanske bli kompisar för livet.

– Jag var besatt av att dricka, säger Pelle, jag struntade att gå till jobbet, jag struntade i att betala räkningarna och jag förlorade min bostad, säger han.

– Men jag lyckades rädda kvar jobbet genom att berätta för min chef och mina arbetskamrater hur det var. Där fick jag första hjälpen av företagshälsan, jag fick bland annat antabus som hjälpte mig.

Pelle tyckte det var jobbigast att se folk i ögonen efter allt som hänt, all ångest, skuld och skam.

Han berättar:

– Jag började dricka när jag var 17 år, jag ville fly från mig själv eftersom jag inte mådde särskilt bra. Det berodde på att min mamma tryckte ner mig rent psykisk. I början isolerade jag mig också från mina vänner.

Då bodde han i en mindre ort i Dalarna, innan han bestämde sig för att flytta till Jämtland och Östersund.

– Jag gjorde en geografisk flykt från min mor, säger han, jag bodde hos släktingar men började dricka allt mer. Till sist märkte de att det var något som inte stämde, de kände helt enkelt inte igen mig.

– Jag stal sprit från dem och kunde försvinna och vara borta i flera dagar utan att säga något.

Till sist köpte han en bostadsrätt och flyttade. Hela tiden har han jobbat och varit duktig på att hålla en fasad, att glida in i olika roller.

– Jag skötte jobbet, men de helger jag var ledig drack jag från fredag till söndag, jag var helgalkoholist.

Så träffade han en tjej, han höll fortfarande en fasad och de flyttade ihop. Han försökte dölja att han söp så han smygdrack när hon inte märkte, eller snarare inte trodde att hon märkte.

Hon hittade burkar och flaskor överallt, han förstod inte??

Han började manipulera henne, ville att de skulle ta ett glas vin eller två till maten och till sist blev hon medmissbrukare.

– Hon kunde ringa jobbet och säga att jag var sjuk, men till slut fick hon nog, packade ihop och stack. Jag förstod aldrig att det berodde på att jag hade drack för mycket.

– Men då hade jag precis fått några plattor öl så jag satte mig ner och drack helt enkelt.

På sommaren 2007 kom han till AA, men kände under de första mötena att han inte riktigt hade några problem, han skyllde på att han ”bara” mådde dåligt.

– Men i april 2008 då konsekvenserna börja nå fatt mig förstod jag. Det är jättemånga ungdomar som finns med i AA och de ökar hela tiden. Men det är bra att yngre kommer till insikt tidigt.

– Jag lyssnar till de äldre alkoholisterna berättelser och lär mig på mötena hur jag ska hantera vissa situationer.

Fotnot: Pelle heter något annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons