Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienterna blir fler och läkarna flyr

/
  • Ulla Ledin sökte om dispens för att slippa fler listade patienter till Zätagränd men fick avslag. Nu släpps ytterligare 150 patienter in från den 1 mars.

Det saknas distriktsläkare i Östersund. Tuffast har de på Zätagränd där läkarflykten på senare tid gör att de går på knäna.

Annons

För att klara trycket har verksamhetschefen Ulla Ledin bett om dispens från att ta emot fler listade. En begäran som avslogs.

Totalt behövs det rekryteras sex till sju läkare till Östersund.

I dag står det 150 personer i kö som aktivt vill lista sig till Zätagränds hälsocentral. Sedan tidigare har de haft dispens från att ta emot nya patienter, en dispens som upphör den sista februari.

Men från den 1 mars måste de öppna för de patienter som vill. Detta trots att en läkare har slutat på grund av den höga arbetsbelastningen och ytterligare två har av samma skäl begärt tjänstledigt från januari i år. De har också sagt att de med största sannolikhet inte återvänder.

Läget bekymrar Ulla Ledin.

– Nu har jag sagt till chefen på Zätagränd att det får kosta vad det kosta vill, men hon får bemanna med stafettläkare tills vi lyckas rekrytera nya läkare, säger hon. Vi ligger i startgroparna för att lägga ut annonser igen för att söka läkare, men vi har gjort det i så många omgångar utan att lyckas speciellt bra.

Hon säger att det är svårt att rekrytera distriktsläkare överallt. Så sent som i fredags besökte hon en hälsocentral i Umeå och de hade samma problem.

– 2010 började vi med hälsovalet i Jämtland och allt vad det innebar med kaptering, listning och nya krav. Det var en tillräckligt stor förändring i en organisation.

– Sedan har vi omställningsarbetet med alla besparingar. 2009 hade primärvården i Östersund ett plus på 2,9 miljoner, från januari 2010 tog landstinget ifrån oss 18 miljoner. I hela länet handlade det om en besparing på 24 miljoner.

Nu försöker de påtala konsekvenserna av den rådande situationen för landstingsledningen. Främst handlar det om arbetsmiljösituationen, personalen går på knäna.

– Allt har att göra med att det blev för stora förändringar under 2010 på för kort tid. Vi hann helt enkelt inte landa i alla förändringar, då blir man frustrerad. Då handlar det inte bara om personalen närmast patienterna utan om cheferna också.

Mer läsning

Annons