Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patient fick vänta på operation – blev utförsäkrad

En läkare i Östersund är upprörd över hur sjukförsäkringssystemet orsakar att patienterna blir lidande. Läkaren har därför skrivit ett brev till regeringen.

Annons

Läkarens patient har ledproblem och för ett par år sedan opererades båda höftlederna. Sedan stod det klar att kvinnan också behövde en knäoperation. Hon hade tidigare utnyttjat möjligheten som vårdgarantin ger och gjorde en av höftledsoperationerna vid ett annat landsting.

Men kvinnan upplevde hem- resan mycket påfrestande och vågade inte operera knäet på en annan ort. I och med det fick hon vänta betydligt längre än tre månader, som vårdgarantin innebär, på knäoperationen.

Försäkringskassan meddelade att kvinnan skulle bli utförsäkrad vid årsskiftet -09/-10.

Operationen blev dock av innan det. Läkaren rekommenderade sjukskrivning i tre månader, med rehabiliteringsträning.

Men kvinnan blev tvingad att delta i ett överlämningsmöte till Arbetsförmedlingen i slutet av samma månad som hon opererats. Det bedömdes att hon var för frisk för att söka förlängd sjukpenning.

”För att resultatet av genomförda operationer ska bli så bra som möjligt krävs många faktorer men en viktig faktor är att personen får läka utan yttre stressfaktorer och får avsätta tillräcklig tid och energi till den postoperativa rehabiliteringen”, skriver läkaren i brevet.

Mer läsning

Annons