Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsken kom till flyktinglägret

/
  • Under några timmar blev det svenskt påskfirande bland flyktingar i Grytan som väntar på besked om de får stanna eller inte.
  • Irene Frigelin från Röda korset, till höger, har tillsammans med kyrkan fört in lite färg hos flyktingbarnen som målade påskägg under långfredagen.
  • Irene Frigelin och Samir som kommer från Damaskus hjälps åt att tolka från svenska till engelska och arabiska i förläggningen på Grytan.

Påskfirande med äggmålning satte lite färg på vardagen hos flyktingarna på förläggningen i Grytan.

Annons

– Det kan bli trist att gå och vänta i lägret och Röda korset är verkligen hjälpsamma här, säger Samir från Syrien som levt hela sitt liv i mångmiljonstaden Damaskus.

Han tolkar mellan Röda korset och Svenska kyrkan som ordnade med påskaktiviteterna under långfredagen.

Omkring 150 flyktingar från Syrien och Eritrea är placerade i Grytans förläggning. Det är stimmigt och välbesökt i en av byggnaderna där unga och gamla samlats under några timmar.

– Vi brukar ordna något varje vecka och tidigare har det varit skidåkning, diverse pyssel och skoter på programmet, säger Astrid Itzigehl, en av de som håller i verksamheten från kyrkans sida.

Språkcafé där man bjuder på fika en gång i veckan utgör en återkommande del.

Samir och hans vänner i Syrien är alla kristna. För dem är påsken ganska välbekant, med en kommersiell och en traditionell sida av högtiden där äggmålning förekommer på samma sätt som här.

Vistelsen i Sverige har för Samirs del varat i fem månader. Väntan på beslut om uppehållstillstånd tar olika lång tid för varje individ, vilket kan upplevas som orättvist.

– På vilken grund beslut fattas är oklart och de flesta av flyktingarna här har berättat att de valt Sverige för att de trott eller hört att svenska myndigheter hjälper dem med resten av familjen. Men så är inte fallet och det kan kännas frustrerande för dem, konstaterar Samir.

Irene Fregelin på Röda korsets lokala avdelning berättar att många inte kommit för sin egen skull utan för att kunna ta resten av sin familj från kriget.

En man som följer vårt samtal har sin familj i ett flyktingläger i Libanon och en son kvar i Syrien.

– Han vill ha hjälp att få hit sin familj och Röda korset kan hjälpa till med familjeåterförening, men bara om man får permanent uppehållstillstånd i Sverige, säger Irene Fregelin.

– Annars kan vi inte hjälpa dom och det är många människoöden här som dras med det problemet.

Mer läsning

Annons