Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsmöjligheter får lägst betyg när länsborna tycker till om stadskärnan

/

Länsborna är nöjda med servicen och utbudet av resturanger och kaféer i stan, men efterfrågar händelser på Stortorget och utveckling av Badhusparken.

Annons

Det visar City Östersunds resultat av den medborgarundersökning Nordanalys gjort för att ta reda på vad Östersundare och länets övriga invånare tycker om staden. Mätningen ska följas upp med ytterligare mätningar. Undersökningen ger City Östersund vägledning om nuvarande läge och pekar ut vilka områden som borde prioriteras att utveckla eller förbättra.

– Vi kommer att följa utvecklingen över tid för att se om de saker som görs i Östersund får effekter, säger Lars Häreblad från Nordanalys.

Undersökningen gjordes maj 2009 och består av 560 telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda personer mellan 16–64 år. 66 procent är invånare i Östersunds kommun och 33 procent bor i resten av länet. I maj i år kommer en ny undersökning att göras och tanken är att undersökningen ska genomföras varje år vid samma tidpunkt för att följa hur invånarnas syn på stadskärnan utvecklas.

I undersökningen har Östersunds stadskärna utvärderats i allt från allt krogliv till exteriör design. Vad som betyder mest för invånarna är service och bemötande från personal, renhållning och städning samt utbudet av shopping och butiker. Medan utbudet av nöje och krogliv hade lägst betydelse.

– De mellan 16 och 29 år är svåra att få tag på och därför underrepresenterade i undersökningen, berättar Lars Häreblad. Service och parkeringsmöjligheter var naturligt viktigare för invånare i övriga länet annars var det i princip ingen skillnad mellan svaren från dem i Östersund och de från övriga länet.

Resultatet av vad invånarna tyckte om utbudet i stadskärnan visar att service och bemötande från personal, öppettider samt utbudet av restauranger och kaféer får högst betyg. Medan parkeringsmöjligheter får lägst betyg.

När undersökningen gjordes ställdes även frågan ”Om du tänker dig Östersund om tre år, vad skulle du vilja se för utveckling eller förändring som gjorde staden och dess utbud ännu mer attraktivt?”. Bland svaren återkom händelser på Stortorget, variation av butiker och utveckling av Badhusparken.

– Parkeringsmöjligheter och Stortorget är något vi kommer att jobba vidare med, säger Cityledaren Rickard Hallström. Det är bestämt att vi ska göra det.

Undersökningen visar också att City Östersund behöver arbeta på flera plan till exempel händelser på Stortorget, nya butiker och snyggare fasader.

– Vi ritar mycket på det här om hur vi ska knyta ihop stadskärnan med Badhusparken. Ett exempel är att göra ett omklädningsrum vid västra station och hyra ut skridskor. Så att de som åker skridskor inte måste åka hem och byta om innan de går på stan, säger Rickard Hallström. Så att det blir en förlängning av stan då det rör sig mycket folk där.

Mer läsning

Annons