Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parasiten ger rätt till sänkning av hyran - experterna eniga

Alla hyresgäster som drabbades av det parasitsmittade vattnet i Östersund har rätt till en lägre hyra. Det säger Hyresgästföreningens jurister och hänvisar till lagen.

Annons

– Att ha rent vatten är lika naturligt som att ha värme i elementen, säger Ingvar Hellentin som är jurist på Hyresgästföreningen.

Han anser att alla hyresgäster som inte kunde dricka sitt kranvatten under tiden som parasiten härjade i Östersund har rätt till en sänkt hyra.

– Du har ju som hyresgäst köpt något och ska inte betala mer än det du har fått. I det här fallet krävs inte att värden har gjort något fel utan bara att han har sålt en vara som inte är fullgod.

I hyreslagen finns ingen klausul om force majeure som hyresvärden kan gömma sig bakom säger Ingvar Hellentin.

– Det här är helt enkelt ett avtal mellan hyresvärd och hyresgäst som regleras i hyreslagen. Att vattnet som har levererats till fastigheten har varit dåligt är en helt annan fråga som får behandlas enligt VA-lagen.

Ingvar Hellentin menar alltså att det är upp till hyresvärden att ställa sina krav mot kommunen. Det är inte hyresgästens sak. Han vill dock vara tydlig med att det i det här fallet inte är fråga om skadestånd. Det handlar helt enkelt om att hyresvärden inte har levererat det som krävs enligt hyreslagen. Ett vatten som går att dricka.

Hur stor nedsättning av hyran som kan bli aktuell är däremot mer osäkert.

– Vi har diskuterat om det här och kommit fram till att det bör handla om fem procent under den period som vattnet inte gick att dricka, säger Ingvar Hellentin.

Hans råd till de hyresgäster som vill begära en lägre hyra under den tid som vattnet var odrickbart är att helt enkelt skriva till sin hyresvärd. Skulle en hyresgäst få ett nej från sin hyresvärd kan han eller hon vända sig till Hyresgästföreningen för råd. Kommer parterna inte överens så kan frågan alltid tas till domstol.

Ingvar Hellentin berättar att det finns hyresgäster som har hört av sig till föreningen i den här frågan men han känner inte till om någon hyresvärd har gått med på en sänkt hyra.

Mer läsning

Annons