Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parasiten är död – UV-filtret fungerar

/
  • ”Vi är inte färdiga förrän allt vatten är utbytt så rekommendationen att fortsätta koka kvarstår”, säger chefen för Vatten Östersund, Rickard Johnsson. I mitten, kommundirektör Bengt Marsh och till höger, miljöchefen Jari Hiltula.

Provsvaren från USA har kommit. Parasiten är oskadliggjord.

Östersundsborna ska kunna dricka kranvattnet nästa vecka.

– Det kan bli nästa vecka men vi är inte 100 procent klara än, säger kommundirektör Bengt Marsh.

Annons

På torsdagseftermiddagen kom beskedet som 59 000 kommuninvånare har väntat på: parasiten är bekämpad!

Östersunds kommun verkar ha vunnit det första viktiga slaget mot parasiten Cryptosporidium.

– Glädjande nog har vi fått parasitsvaren i dag. Alla prover visar att de Cryptosporider som finns i ledningsnätet och som har passerat UV-filtret är inaktiva, säger kommundirektören Bengt Marsh vid en snabbt inkallad presskonferens i Östersunds Rådhus på torsdagseftermiddagen.

Vatten Östersund har skickat tre prover med parasiter, som har passerat det viktiga UV-filtret vid vattenverket i Minnesgärde, till ett laboratorium i USA och samtliga svar visar att parasiten är inaktiv.

Egentligen kan man inte säga att parasiten död. Enligt miljöchefen Jari Hiltula släpper en del av parasitens DNA-spiral när den passerar UV-filtret.

– Den kan därefter inte föröka sig och är inaktiv. Det här visar att de tre barriärer som finns i Minnesgärde har en hög säkerhet, säger han.

Det visar också att den spolning som Vatten Östersund genomför just nu fungerar.

– Vi har inte fullt en fjärdedel av systemet kvar innan spolningen är över, säger Rickard Johnson, chef för Vatten Östersund.

Och han släpper inte på påbudet att invånarna ska koka vattnet.

– Vi är inte färdiga förrän allt vatten är utbytt så rekommendationen att fortsätta koka kvarstår.

Det kan vara spolat och klart redan inom en vecka.

– Nu vågar vi kanske se ett slut på kokningspåbudet, men vi är inte klara än, påpekar Bengt Marsh.

Det är politikerna i kommunstyrelsen som ska ta ställning till att VMA (viktigt meddelande till allmänheten) ska upphöra och om allt går enligt planerna ska det alltså vara beslutat innan nästa helg – i bästa fall.

Men halten av parasiter vid vattenintaget i Storsjön verkar ligga på fortsatt hög nivå; precis som det såg ut vid parasitutbrottet i slutet av november förra året. Källan till parasitinvasionen i vattenledningssystemet är således inte eliminerad eller funnen heller för den delen.

– Det finns mellan fem till tio stycken (parasiter) per 100 liter, säger Rickard Johnsson.

Vad händer efter det att vattnet kan börja drickas igen?

– Vi ska först ha ett rent vatten, sen ska vi börja med varumärkesvård. Östersunds image har blivit lite kantstött, konstaterar Marsh.

Förövrigt – den senaste östersundaren som med säkerhet rapporterats ha insjuknat av parasiten var den 15 december förra året.

Mer läsning

Annons