Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan mördade – nu får barnen ersättning

Två unga flickor har rätt till ersättning sedan de blivit vittnen till att deras pappa mördade en annan man. Flickorna blev också vittnen till hur pappan misshandlade och dödshotade deras mamma.

Annons

De dramatiska händelserna utspelade sig på en ort i länet för några år sedan.

Det är egentligen ett flertal incidenter under en längre tidsperiod som gör att flickorna har rätt till ekonomisk ersättning.

Enligt Brottsoffermyndighetens utredning så har de båda – när de bara varit några år gamla – sett och hört hur deras pappa vid ett flertal tillfällen misshandlat deras mamma i hemmet.

Pappan har också hotat mamman till livet när de båda flickorna varit närvarande. Sista gången det hände blev de vittne till att pappan slog deras mamma och riktade ett vapen mot henne.

Flickorna blev också vittnen till en händelse där pappan dödade en man som var bekant med familjen. Pappan dömdes som skyldig och avtjänar nu ett fängelsestraff för mordet.

Båda flickorna blev alltså vittnen till misshandel, dödshot och ett mord. Enligt brottsskadelagen ska ett barn få ersättning om det blir vittne till ett brott som skadar tryggheten och tilliten i förhållande till en närstående person. Barnen har fått se sin mamma bli misshandlad av pappan. De har också blivit vittnen till att pappan mördat en bekant till familjen.

Brottsoffermyndigheten anser även att den mördade mannen räknas som en person i deras närhet. Kriterierna för ersättning är därför uppfyllda och de båda flickorna har rätt till 15 000 kronor vardera i brottsskadeersättning.

Mer läsning

Annons