Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappaledighet ger ny attityd till jobbet

/
  • Andreas Engkvist är hemma med Viktor, 2 år. Även mamma Maria är hemma samtidigt då lillebror Erik bara är fem månader.
  • Lassa Samell är pappaledig med dottern Kajsa, 14 månader. Han tycker att föräldraförsäkringen är fantastiskt bra, men krånglig och svår att få besked om från försäkringskassan.
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Foto: Lars-Eje Lyrefelt

De pappor som är hemma med sina barn jobbar också mindre övertid när barnen blir större. Detta visar en undersökning från Försäkringskassan.
- Det stämmer nog, säger föräldralediga pappan Torkel Johansson.

Annons
Försäkringskassan har intervjuat 3200 föräldrar till barn födda på 1990-talet om hur de har delat upp sin föräldraledighet. Då visade det sig att de pappor som har tagit ut mer än en månads föräldraledighet inte har jobbat lika mycket övertid senare, som de pappor som tog ut mindre än en månad eller ingen föräldraledighet alls, Studien klarlägger dock inte om skälet till att dessa pappor jobbar mindre övertid är att de var hemma mera när barnen var små. Lasse Samell, Östersund, som är pappa till Kajsa, 14 månader, gick på sin pappaledighet för två månader sedan. Han ska vara hemma ett helt år, vilket är klart över genomsnittstiden som pappor är föräldralediga. Förra året så betalades 20,8 procent av föräldraförsäkringen ut till papporna. Sedan 2002 har antalet dagar som papporna tar ut legat ganska stadigt runt 60 dagar. Det är också det antal dagar som man inte kan överlåta på den andra föräldern. - Om det är så att anknytningen blir bättre när man är hemma och man därför prioriterar att vara hemma mera, så kan tesen stämma. Men jag tror mest det har att göra med jobbet. De pappor som har möjligheten att ta pappaledigt har troligt också den arbetssituationen att de inte arbetar lika mycket övertid, säger Lasse Samell. Torkel Johansson är hemma med 16 månader gamla tvillingdöttrarna Astrid och Sigrid. Han har även sonen Vidar, fyra år som han var hemma ett helt år med. Han tror att det ligger mycket i vad undersökningen visar. - Ja, det tror jag stämmer. Det är väsentligt att vara hemma med barnen när de är små. Vi har båda varit hemma de första sex månaderna (med döttrarna) och nu delar vi 50 procent var, säger han. Andreas Engkvist har sönerna Viktor, snart två och ett halvt år och lille Erik, fem månader. Han är bosatt i Furulund, Skåne och hälsar på släkten i Jämtland med äldste sonen, medan mamma Maria är hemma i Skåne med Erik. Deras situation är lite annorlunda eftersom Andreas jobbar i Köpenhamn och därför omfattas av den danska föräldraförsäkringen medan barnens mamma har den svenska. - Försäkringen är mera styrd i Danmark, man har rätten att ta ledigt, men kan inte dela upp det som här. Man tar hela sin föräldraledighet i en period och därför ska jag vara hemma i sex månader nu, säger han. Tror du att din pappa- ledighet gör att du kommer att jobba mindre övertid senare? - Jo, det tror jag definitivt. Jag prioriterar hellre att lägga min tid med barnen än på arbetet. Jag är heller inte så sugen på helgaktiviteter som konferenser med jobbet, och jag märker på barnen att det gör skillnad att jag är så mycket med dem redan, säger han.

Mer läsning

Annons