Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappa åtalas för våldtäkt mot barn

En man från länet har åtalats misstänkt för grov kvinnofridskränkning, grovt sexuellt övergrepp mot barn och våldtäkt mot barn. Det är en komplex utredning där psykologisk expertis kopplats in och ord står mot ord. I dag startar rättegången.

Annons

Förundersökningsmaterialet är till stora delar belagt med sekretess. Men av det utredningsmaterial som finns tillgängligt framgår att det som så ofta i sådana här ärenden handlar om ord mot ord.

Åklagarens bevisning utgörs bland annat av videoförhör med barnen och ljudupptagning av samtal mellan mamman och barnen. Försvaret har anlitat en psykolog som granskat utredningsmaterialet. Psykologen har kommit fram till att det inte finns stöd för övergreppsanklagelserna.

Enligt åklagaren har mannen under en dryg månads tid genomfört sexuella handlingar mot sina barn, som båda är i förskoleåldern.

En tid efter att paret separerat anmäler kvinnan mannen för att på olika sätt och under flera år ofredat henne sexuellt, övergrepp mot barnen anmäls också.

Under flera månaders tid träffade inte barnen sin far. Med anledning av att socialtjänsten beslutade hur umgänget mellan fadern och barnen skulle se ut gav en av mannens advokater i uppdrag till den sakkunnige psykologen att göra en granskning. Utgångspunkten i rapporten är att undersöka vad som är bäst för barnen.

Psykologen anser att mamman påverkat barnens minnesbilder, bland annat för att hon spelade in samtal med barnen där hon försökte få barnen att säga vad pappan gjort mot dem. Psykologen anser också att mamman påverkat polisens utredare och företrädare för socialtjänsten att ställa sig på mammans sida.

Vad gäller åtalet om grov kvinnofridskränkning anser åklagaren att mannen under drygt fyra års tid, vid upprepade tillfällen, har ofredat sin sambo sexuellt. Ett exempel på det, som tas upp i stämningsansökan, är att mannen flera gånger satt sitt kön mot kvinnans ansikte när hon sovit.

I polisförhör berättar kvinnan att mannens vilja att ha sex varit grund till många gräl mellan dem, och att hon regelbundet har gått med på att ha sex mot sin vilja under deras relation.

Mannen förnekar brott och har i förhör sagt att de gånger de haft sex har båda velat det. Han menar att han inte gjort något mot hennes vilja.

Mer läsning

Annons