Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panten höjs på burkar

/
  • Anders Danielsson från Frösön besökte Coop forum i Östersund i går för att panta PET-flaskor. För egen del kommer han att panta lika mycket efter höjningen som han gör i dag.
  • Kanske kan vissa uteliggare skrapa ihop till en och annan extra måltid efter panthöjningen. Det tror Stig Forsman från Lugnvik.

Panten på aluminiumburkar kommer att höjas från 50 öre till 1 krona. Det är första gången på 23 år som panten höjs.

Annons

Företaget Returpack har beslutat att höja pantersättningen på aluminium- och stålburkar den 15 september i år. Höjningen är hela 100 procent, från 50 öre till 1 krona.

Men det lönar sig inte att spara pantburkar för att panta dem efter 15 september och få mer betalt. Nya burkar som tillverkas kommer nämligen att få en speciell kod som anger hur mycket de är värda i pant.

En höjning av panten har inte skett sedan 1987. Då höjdens panten på burkar från 25 till 50 öre. Den sista september i år försvinner 50-öringen som betalningsmedel vilket skulle kunna vara ett argument för den höjning som nu beslutats. Returpacks vd, Pelle Hjalmarsson, säger att det finns en logik i detta men att syftet med höjningen också är att försöka få fler burkar till återvinning.

– Vi vet att konsumenterna i Sverige pantar i första hand för miljövinsterna men visst har pantens storlek också en betydelse.

Returpack kommer under året även att satsa på andra åtgärder för att få fler att panta burkar och flaskor. Sverige är redan i dag ett av världens bästa länder när det gäller pantning enligt Returpack. Nästan nio av tio burkar och PET-flaskor återvinns i dag. Företaget hoppas ändå kunna öka andelen återvunna flaskor och burkar.

Precis som Returpacks vd konstaterar så spelar panten inte så stor roll för många. Anders Danielsson från Frösön berättar att familjen pantar i princip allt som köps in i form av flaskor och burkar. Men han tror ändå att höjningen kan få en effekt.

– För mig är det oviktigt men det ligger mycket burkar ute och skräpar så det kan säkert bli fler som lämnas in om panten höjs.

Stig Forsman från Lugnvik säger även han att priset inte spelar roll för hans benägenhet att panta flaskor och burkar.

– Det har ingen större betydelse för mig om det är 1 krona eller 50 öre. Men det kan säkert ha en viss social betydelse. Vissa uteliggare kanske kan få lite mer pengar att röra sig med.

Mer läsning

Annons