Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pandemi i länet när krisrutinerna sattes på prov

/
  • Övningen är stor. Alla länets kommuner, polismyndigheten, landstinget, Försvarsmakten, Räddningstjänsten och många fler är inblandade. Ett exempel på pandemi var spanska sjukans utbrott.
  • Under övningen sitter Mia Krylén och Elisabeth Bertilsson och författar rapporten som ska skickas till socialstyrelsen.
  • Foto: Henrik Flygare

Det är problem med elförsörjningen i länet. Mellan 12 000 och 25 000 personer i länet är sjuka. Det börjar ta slut på drivmedel för ingen kan se till att transporterna fungerar. Mellan 30 och 50 procent av dem som arbetar i länet kan inte vara på jobbet. Det är läget i länet på tisdagseftermiddagen.

Annons
De 30 till 50 procenten av länets arbetsföra som inte kan jobba är antingen sjuka själv, tar hand om sjuka anhöriga eller måste vara hemma med sina barn eftersom att skolorna har stängt.
Mia Krylén och Elisabeth Bertilsson författar lägesrapporten som ska skickas till socialstyrelsen.
Men som tur är så är det bara en övning. LT besöker länsstyrelsens ledningsplats under övning Zmitta - som har pandemi som tema. Pandemi är en epidemi, en infektionssjukdom som drabbar och får spridning över hela världen.
Den sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land.
Scenariot som gäller för övningen påbörjades tidigare i höst och länsstyrelsen skickade i omgångar ut information om den påhittade händelseutvecklingen efter att en påhittad pandemi brutit ut i Sydostasien.
Och på tisdagen handlade det om att den kommit till Jämtlands län och krishanteringsrutinerna sätts på prov.
- Vi på länsstyrelsen avhjälper inte pandemin och tar inte hand om personer. Men vi har ett helhetsgrepp på kommunerna i länet och sjukvården. Vi rapporterar bland annat till socialstyrelsen och regeringen, säger Karl-Arne Karlsson, som håller i övningen och länsstyrelsens övningsarbete.
En pandemi ställer till det för många olika samhällsfunktioner och människor.
- Man hinner inte bygga upp något under en kris eller tänka ut hur man ska göra när vi drabbas av något sådant. Det måste vi veta. Det måste finnas rutiner och checklistor att använda, säger Claes Ahlström, informationschef på länsstyrelsen.
På onsdagen ska övningen utvärderas.

Mer läsning

Annons