Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Frösön behövs 100 förskoleplatser men kommunen har problem att bygga

/
  • Emma Ödeen från plan- och miljökontoret         visade ett fotomontage på hur en förskola i området skulle kunna se ut.

Det föds allt fler barn i Östersund och på Frösön. Nu letar kommunen med ljus och lykta efter tomter för att bygga förskoleplatser. Under 2009 behövs 796 platser det finns 694. Det fattas med andra ord en hel del.

Annons

I dag finns det endast 20 platser kvar att erbjuda från oktober månad.

I går träffade kommunens företrädare boende i Mjälle som retat upp sig på att det planeras en förskola just i deras område. LT kunde berätta om detta i gårdagens tidning.

Främsta orsaken är att trafiken kommer att öka väsentligen under hämtning och lämning av barn.

Men området är detaljplanerat sedan 1990 för att bygga förskola, men en liten förskola med två avdelningar.

– Vi kan bygga fyra avdelningar där men då måste vi utöka detaljplaneområdet för att få till en lekyta, säger stadsarkitekt Siv Reutersvärd.

– Enligt lag är vi tvungna att erbjuda plats på förskola från ett års ålder, säger Björn Sandal, (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, det krävs alltså en hel del av kommunen när barnaantalet växer så det knakar. Vi ska även kunna erbjuda platsen inom fyra månader.

Enligt prognosen kommer det att finnas 832 förskolebarn på Frösön 2014. Sedan 2004 har kommunen byggt 13 nya avdelningar på Frösön och det räcker inte.

Ändå ansåg en av 20-talet boende som fanns på mötet att det var korkat att lägga en förskola i ett område där det inte finns några barn.

– Det måste finnas någon yta närmare, var budskapet.

– Nu finns det en förskoletomt på Frösön och den finns i Mjälle, konstaterar Siv Reutersvärd. I dag tar vi till lite större tomter så det gå att bygga fyra avdelningar.

Kommunens tjänstemän gör sitt bästa för att förklara läget och hur det ser ut i de områden där det redan finns förskola.

I det nya området i Härke, exempelvis, där det kanske kommer att byggas totalt 50 villor men inte fyller inte upp för att det ska byggas en förskola där.

Kommunen har annonserat efter lämpliga tomter för att kunna bygga förskola, de har fått in fyra svar som ska analyseras vidare.

Men flygbullret på Frösön gör att mycket av marken inte är byggbar.

När Emma Rödén visade ett fotomontage kring hur en förskola på tomten i Mjälle skulle kunna ses ut då kom reaktionerna.

Var ska parkeringarna få plats när barn ska hämtas och lämnas, de smala gatorna som ställer till problem redan i dag, risk för trafikstockning och olyckor.

Satsa på att bygga permanenta avdelningar på Frösödal eller köp mark av Skanska för att bygga på Frösö strand, var några förslag.

Eller varför inte föröka tänka annorlunda, som att satsa på kommunala dagmammor eller införa vårdnadsbidrag...

Mer läsning

Annons