Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På brandstationen finns flytvästar att hyra

/
  • Enligt brandmännen Marcus Evensson och Mikael Roos är det allt fler som kommer in på brandstationen för att hyra flytvästar. ”Men vi har många västar, så det finns möjlighet för ännu fler att hyra”, säger Marcus Evensson.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • I källaren på brandstationen i Östersund hänger flytvästar i alla storlekar som passar allt från småbarn till vuxna.

I källaren på brandstationen i Östersund hänger flytvästar i alla storlekar. Den som inte vill köpa en egen flytväst kan i stället hyra en där och under de senaste veckorna har efterfrågan varit relativt stor.

– Det är helt klart fler som hyr flytvästar när det är finväder, säger brandmannen Marcus Evensson.

Annons

Flytvästar till barn är det som är populärast att hyra.

– Det är förståeligt eftersom barnen snabbt växer ur flytvästarna och det är skönt att slippa köpa nya varje år, säger Marcus Evensson.

Det är väldigt viktigt att flytvästarna sitter bra och är lagom i storlek, de får inte vara för stora. Alla flytvästarna som hyrs ut på brandstationen är räddningsvästar, det vill säga att de har en nackkrage som håller huvudet ovanför vattnet även om personen vore medvetslös. Många som kommer in och hyr flytvästar på brandstationen uppskattar att depån finns.

– För någon dag

sedan kom det in en person som hade hyrt en flytväst i några dagar och som betalade näsan 500 kronor i dricks för att visa sin uppskattning, säger Marcus Evensson.

Flytvästdepån drivs av Brandkårens IF och har funnits i cirka 15 år. Pengarna som de får in går till att besikta västarna och köpa in nya.

Marcus Evensson och hans kollega Mikael Roos tror att många vuxna slarvar med att använda flytvästar, men att de flesta ändå ser till att barnen använder västar.

– Det är en bra livförsäkring, säger brandmannen Mikael Roos.

Svenska livräddningssällskapet uppskattar att åtta av tio som omkommit i samband med fritidsbåtsolyckor de senaste tio åren troligtvis skulle ha överlevt om de använt någon typ av flytväst.

Mer läsning

Annons