Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovisshet när nya myndigheter skapas

/
  • Informationschef Birger Ekerlid och biträdande generaldirektör för ITPS Tina Bylander ser fram emot att få veta mer om den framtida verksamheten under den nya myndighetens tak. Foto: ulrika  andersson

Glesbygdsverket, ITPS och Nutek försvinner den sista mars 2009. I stället ska två nya myndigheter skapas. Men ännu är framtiden högst oviss eftersom inga generaldirektörer har utsetts.
– Tiden krymper ju verkligen, säger Kerstin Wallin, generaldirektör för Glesbygdsverket.

Annons
Det var i mars 2008 som beslutet togs om avveckling av de tre myndigheterna, varav två har säte i Östersund. I stället ska två nya myndigheter skapas. Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser ska få säte i Östersund och kommer främst att ha hand om det område som i dag sköts av Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) samt Glesbygdsverket. Tillväxtverket kommer att verka för hållbar tillväxt i företag och ökad regional konkurrenskraft. Säte blir i Stockholm och Nutek, Glesbygdsverket och viss verksamhet från Konsumentverket övergår till denna myndighet.
Meningen är att myndighetsstrukturen ska bli tydligare och effektivare. Men i dagsläget saknas all tydlighet då personalen på de tre myndigheterna fortfarande inte vet någonting om hur verksamheten kommer att se ut efter den första april 2009. Startdatumet för de nya myndigheterna har redan skjutits fram från den första januari till den första april 2009. I dagsläget finns inga generaldirektörer utsedda och det börjar bli ont om tid.
– Den effektiva utredningstiden krymper ju för varje vecka som går. Vi längtar efter att en ny chef kommer på plats. Normalt planerar vi hela verksamhetsåret medan vi nu måste hålla oss till första kvartalet av 2009, säger Tina Bylander, biträdande generaldirektör för ITPS; Institutet för tillväxtpolitiska studier.
Det är meningen att två utredare ska utses, som efter att verksamheten har planerats ska bli generaldirektörer för varsin myndighet. Frågan bereds på näringsdepartementet just nu.
– Vi går ut med information när det är klart. Mer kan jag inte säga, är beskedet från Maud Olofssons pressassistent Jaana Vikman.
I går diskuterades förordning om anställning vid de nya myndigheterna på regeringssammanträdet. Det innebär att de personer som utses till generaldirektörer ska kunna anställa personal även innan den första april 2009.
– Vi blir glada över att det händer någonting, säger Tina Bylander.
På ITPS i Östersund fortsätter arbetet för de 40 anställda trots ovissheten och att avvecklingen av myndigheten förbereds.
– Ett orosmoln är att vi mister kompetens när vår personal som har tidsbegränsad anställning söker andra jobb, säger Tina Bylander.
På Glesbygdsverket i Östersund jobbar drygt 30 personer som inte vet vad som händer om fem månader.
– Det är olyckligt att det dröjer så länge eftersom det gör det svårt att planera verksamheten. Det känns oroligt och en del personal har slutat. Det som känns mest angeläget för oss är att lantbruksfrågorna ska få plats och att man tar vara på den kompetens som vi har byggt upp, säger generaldirektör Kerstin Wallin.
Totalt berörs ungefär 400 personer av omorganisationen som förutom effektiviseringen även ska spara pengar åt statskassan.

Mer läsning

Annons