Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar bygge på Frösön – hävdar att barn blir utan lekplatser

Östersunds kommun beslutade i oktober att det ska byggas gruppboende med särskild service för vuxna på Fritzhemsgatan 40 till 42 på Frösön. Nu har kommunens beslut överklagats.

Annons
Marken betecknas Åkermannen 6 och 7 och ligger ovanför Östbergsskolan.
Privatpersonen som överklagat beslutet bor på Frösön. I överklagan hänvisar mannen till att i översiktsplanen från 1998 är de aktuella tomterna avsatta som parkmark. Och de har det enligt honom varit sedan kvarteret byggdes runt 1950.
Kommunen har i samband med beslutet om bygget hänvisat till att det inte finns något sådant boende i området. Men mannen som överklagat menar att det gott och väl finns många boenden och verksamheter i "liknande anda".
"Är kommunen icke medveten om att tvärs över Fritzhemsgatan från dessa två tomter är större delen av kvarteret Hantverkaren bebyggt med Östbergsskolan plus förskola plus daghem. Två kvarter bort mot Frösöbron finnes särskilt boende i kvarteret Bonden. Ytterligare några kvarter bort ligger ett stort nybyggt äldreboende på mark där Hornsbergsskolan låg - mark som skulle vara reserverad för barn och ungdom vilket kommunen valde att bortse från! Varför fick icke LSS-boendet plats på Hornsbergsskolans tomt?" Mannen hänvisar även till Västervik, i kvarteret ned mot Storsjön.
Han påpekar att detaljplanen från 1939 är det som kommunfullmäktige hänvisar till att vara det juridiskt gällande. Enligt honom innebär det som står där dock att bebyggelse endast får ske till en sjättedel av arealen, med fristående hus för bostadsändamål. "Kommunen ifrångick barnens intresse vid bebyggelsen på före detta Hornsbergsskolan", skriver mannen, och undrar om kommunen ska upprepa samma misstag som då.

Mer läsning

Annons