Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överföll rullatorburen kvinna – dömdes till samhällstjänst

/

Den 63-årige mannen attackerade en äldre kvinna som gick med rullator och drog ifrån henne väskan. Han hotade också med att ta fram en kniv. För det grova brottet döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Annons

Det grova överfallet skedde i Brunflo den 30 april i år. Nu har 63-åringen fått sin dom, den blev villkorlig dom och samhälltjänst på 220 timmar.

Den åtalade mannen var inne i grovt missbruk och hade behov av pengar. Han uppger själv i domen att han, den aktuella dagen, bestämt sig för att begå ett brott för att komma över pengar.

När han träffade den äldre kvinnan, som gick med rullator, krävde han att få hennes väska. Den äldre kvinnan höll kvar väskan och det var först när 63-åringen hotade med att han "skulle ta fram kniven" och rörde handen mot fickan som hon släppte greppet.

Tingsrätten menar att gärningen är att bedöma som rån. Där är ministraffet ett års fängelse. Men "med hänsyn till våldet, hotet eller omständigheterna i övrigt är av mindre allvarlig art" menar tingsrätten att det handlade om grov stöld och olaga hot. 63-åringen hade heller inte burit kniv, utan endast uttalat hotet. Värdet av det stulna anses heller inte särskilt högt.

Det som försvårar för 63-åringen är att det inte var en impulshandling, han hade i förväg bestämt sig för att begå ett brott. "Det är också kraftigt försvårande att han angripit en äldre person som gick med rullator. Straffvärdet borde därför uppgå till nio månaders fängelse", skriver tingsrätten i sin dom.

Men 63-åringen är ostraffad, och har allvarliga missbruksproblem. Mannen har också efter gärningen påbörjat en behandling mot sitt missbruk. Tingsrätten anser därför att det finns skäl att döma honom till skyddstillsyn. Men eftersom gärningen var så grov får han även samhällstjänst som påföljd.

Den attackerade kvinnan har yrkat på drygt 12 000 kronor i skadestånd, merparten 10 000 kronor för den kränkning som utsatts för, men också för sveda och värk samt 700 kronor i ersättning för försvunna kontanter och 400 kronor för utlägg till nytt id-kort.

Mer läsning

Annons