Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 120 tjänster kan försvinna inom förskolan

/
  • Förskollärarna Åsa Jacobsson, Therese Jacobsson och Anneli Johansson blir upprörda när de får höra talas om förslaget att ta bort 123 heltidstjänster i kommunens barnomsorg. Foto: Henrik Flygare

Var fjärde anställd inom förskolan riskerar att försvinna när Östersunds kommun ska spara pengar. Det är barnen som blir de stora förlorarna konstaterar upprörda förskollärare som LT talat med.

Annons

Det tidigare löftet om att minska barngrupperna i förskolan känns just nu avlägset i Östersunds kommun. De styrande politikerna har gått ut med budskapet att den ekonomiska krisen i samhället drabbar kommunen hårt i form av minskade skatteintäkter.

För att klara av den allt kärvare ekonomin har barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram ett antal förslag till besparingar. Ett av förslagen går ut på att minska personalstyrkan i förskolan med 25 procent. Räknat i antal heltidsarbetande förskollärare och barnskötare motsvarar det en minskning av totalt 123 personer.

I dag går det i genomsnitt sex barn på varje anställd inom förskolan. Om sparförslaget blir verklighet så skulle det innebära åtta barn per anställd.

– Det här är helt ogenomförbart om man frågar mig. Man blir skitförbannad när man får veta att de funderar i de här banorna, säger en upprörd Anneli Johansson som arbetar som förskollärare på Campus förskola i Östersund.

Hon får ont i magen när hon tänker på vilka konsekvenser förslaget skulle kunna få för barnen. Den pedagogiska verksamheten i förskolan skulle enligt henne gå helt förlorad.

– Då kan kommunen ta tillbaka den här läroplanen och alla sina riktlinjer. Det enda som kommer att bli kvar är barnpassning.

Kollegan Åsa Jacobsson säger att barnen skulle utsättas för betydligt större olycksrisker om personalen minskas med en fjärdedel.

– Det är nog svårt att hinna med som det är i dag. Skulle vi öka antalet barn så skulle det bli betydligt svårare att hinna se till att inget händer.

– Vilka föräldrar skulle vilja lämna sina barn på förskolan om man genomför ett sådant här förslag, frågar sig Anneli Johansson.

Åsa Jacobsson tror att ett sådant här besparingsförslag skulle bli dyrare i längden.

– De barn som vi inte hinner fånga upp i förskolan kommer att kosta otroligt mycket mer senare i livet, säger hon och menar kostnader i skolan och inom socialtjänsten.

I kommunens underlag till besparingsförslaget nämns ungefär samma risker som förskollärarna tar upp. Där konstateras bland annat att förslaget skulle få stora negativa konsekvenser för barnen och att förtroendet för barnomsorgen i kommunen skulle minska.

Senare under våren ska politikerna i Östersunds kommun fatta beslut om vilka besparingar som måste göras för att lösa ekonomin.

Mer läsning

Annons