Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrygghet en av orsakerna till drastisk ökning av vapenbrott

Vapenbrott i Jämtlands län ökar. Tre gånger så många brott mot knivlagen anmäldes 2008 jämfört med 2000.

– Det är nästan vardag att plocka av folk knivar, säger Henrik Jonsson, vakthavande befäl i Östersund.

Annons

Enligt en undersökning av BRÅ har antalet anmälda vapenbrott ökat drastiskt de senaste åren. Under år 2000 anmäldes 80 vapenbrott i Jämtlands län, 2008 var siffran uppe i 201. Med vapenbrott menar de både brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen.

– Ja, min subjektiva uppfattning är att brott mot knivlagen ökat drastiskt. Där räknar vi in bland annat knivar, batonger, stiletter och knogjärn, säger Henrik Jonsson.

Mellan år 2000 och 2008 har olaga innehav av kniv och andra farliga föremål ökat med 67 anmälningar. Ändå är mörkerantalet stort.

– Många av de som bryter mot knivlagen är återkommande och ofta är det i samband med någon form av ingripande. Dessutom är nästan alla våra kontakter alkoholrelaterade, säger Henrik Jonsson.

Henrik Jonsson tror att ökningen kan bero på någon slags allmän otrygghet. Men han tror också att anledningen till ökningen kan bero på att polisen blivit mycket bättre på att rapportera den här typen av brott.

– Svensk polis har genomgått en revolution de senaste åren och vårt säkerhetssystem blir bättre och bättre.

Alla som ertappas rapporteras i samband med brottet och knivarna tas i beslag i förverkandesyfte.

– Det är allt ifrån ungdomar till den mest garvade a-lagaren som anmäls för vapenbrott, säger vakthavande befäl Henrik Jonsson.

Olika innehav av pistol, revolver och k-pist har ökat från sju anmälningar till tjugo medan olaga innehav av jaktvapen håller en jämn nivå. Merparten av den sortens brottslighet är centrerad till Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons