Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖT-anställd lurade företaget på närmare en miljon

/

Den anställde på Östersunds-Tidningar som fick sparken sedan han under flera år lurat företaget på pengar har nu erkänt.
Hittills har företaget hittat saltade och falska fakturor för runt 800 000 kronor.

Annons

– Utredningen fortsätter, säger ÖT:s vd Göran Henriksson. Vi har även konfronterat tre av ÖT:s leverantörer som gjort detta möjligt och de har också erkänt.
Det var tack vare Ralph Rentzsch på Lokaltidningen i Strömsund som svindleriet avslöjades.
– Det var genom honom vi fick tipset att det skedde bedrägerier på företaget, säger Göran Henriksson och då startade vi genast en internutredning.
När de sedan såg att det fanns fog för misstankarna gjordes en polisanmälan.
• Hur har det kunnat ske?
– Genom att en av våra säljare som tillsammans med leverantörer har endera skickat falska eller saltade fakturor till oss, säger Göran Henriksson vidare. Leverantören betalade samtidigt en kontant summa till säljaren.
Det handlar om tre av varandra oberoende leverantörer som tillsammans med säljaren har gjort detta. Fakturorna har ÖP och senare ÖT godkänt och betalat.
– På inrådan av vår säljare har de specificerat en tjänst och ett belopp.
Utredningen har nu tittat långt bak i tiden, från 2004, och hittat 800 000 i dagsläget, men utredningen fortsätter så det kan bli mer pengar. Bluffakturorna har varit svåra att upptäcka, menar Göran Henriksson.
• Hade ni kunnat upptäcka detta om inte Ralph Rentzsch hade tipsat?
– Nej, då hade det pågått längre. Det var tack vare att han ringde och berättade som vi kom på bedrägeriet. Det var raffinerat gjort.
De enda som drabbats av detta är ÖT. Göran Henriksson säger nu att alla stenar ska lyftas på och att de har satt in extra resurser för det.
– Det känns tungt, jag känner mig både lurad och sviken. I grunden litar jag på mina medarbetare, säger han, samtidigt som han säger att den före detta anställde är väldigt ångerfull.
– Det är en tragedi för alla inblandade. Men initiativet kommer från den anställde som talat om för dem hur de ska göra.
– Totalt hanterar vi runt 7 000 leverantörsfakturor om året. Det är svårt att upptäcka fel när parter har samarbetat.
– I dagsläget finns det inga misstankar mot andra anställda inom företaget eller kunder.
Brottsrubriceringen kan bli allt trolöshet mot huvudman, bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Mer läsning

Annons