Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundskvinnor samlar pengar till projekt i Afrika

/
  • Tre kvinnor som engagerar sig i projekt i Kenya: Annkristin Holmberg, Inger Åsén och Inger Broman.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Inger Åsén tillsammans med barn som fått möjligheten att lära sig läsa och skriva på en skola i Kibera Foto: Privat

Sjuksköterskan Inger Åsén och terapeuten Inger Broman startar projekt för att höja hälso- och utbildningsnivån i Kenya. Det efter att ha deltagit i kursen Ditt Afrika på Birka folkhögskola.

Annons

Det riktigt bubblar ur dessa två Inger när vi träffar dem i centrala Östersund i solgasset. Under tre veckor har de varit i Masai Mara, Matangu och Talek i Kenya och fått med sig massor av erfarenheter till Jämtland.

Men stoltast är kanske Inger Broman vars barnbarn Charlotte Marten varit med och startat projektet Martens Africa Foundation där hon nu engagerat sig. Charlotte Marten är bosatt i USA.

– Hon startade projektet i Masai Mara och det har varit svårt att få grepp om det innan jag sett vad det handlar om på plats, säger hon. Jag är så stolt.

Att resan var omtumlande råder ingen som helst tvekan om. Inger Broman startade redan vid hemkomsten en insamling till utbildning och inköp av en ko och en cykel. 18 000 kronor har skickats till projektet, pengar som även ska användas för att sponsra utbildning för en projektledare.

– Cykeln har de i alla fall köpt, vi har sett den på bild, säger hon. 6 500 kronor ska gå till en ko, pengarna är skickade. Genom kon ska de ensamma mödrarna kunna ge sina barn mjölk är det tänkt.

Inger Åsén samlar pengar för att kunna bygga en ny avdelning till hälsocentralen i Talek, en liten by på savannen som gränsar till Masai Mara. Avdelningen ska uppkallas efter Birka folkhögskola.

– Vi vet att pengarna verkligen kommer fram, säger Inger Åsén, vi såg det tydligt då de visade vattentanken som de fått insamlade pengar till.

Hon berättar om ett besök på en hälsoklinik där de servade 10 000 personer med en ytterst minimal personalstyrka, två läkare och en sjuksköterska plus några till.

– De jobbar aktivt med behandling av hiv/aids med bromsmedicin, säger Inger Åsén, de tar emot 2-3 nya smittade varje vecka. Dessutom berättade de om att varje förlossning var förenad med livsfara på grund av att kvinnorna är omskurna.

Som kuriosa kanske så planterade kursen Ditt Afrika 55 träd på savannen, dels för att kompensera resan Stockholm-Kenya, dels för att beskoga savannen så att befolkningen ska få tillgång till mediciner, mat och brännved.

– Varje träd vi planterade välsignades, vi talade om vad det skulle användas till, säger kursledaren Annkristin Holmberg. Dessutom har de 55 träden fått namnet Birka Forest eftersom de gränsar till Obama Forest, träd som presidentparet och deras döttrar planterade vid ett besök i Barak Obamas hemland Kenya.

 

Mer läsning

Annons