Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundskvinna blev lurad på hyreslägenhet

Östersundskvinnan ville flytta till Stockholm, och fick hyra en exklusiv lägenhet i innerstaden. Men när hon kom ner till huvudstaden för att flytta in passade inte nyckeln i låset. Lägenheten fanns inte.
– Jag insåg att jag blivit lurad, sade hon under gårdagens rättegång mot en av landets mest förslagna bedragare.

Annons

Den unga kvinnan från Östersund är ett av flera offer landet runt som råkat ut för bedragaren, en 36-årig man från Sundsvall. Han har lurat minst 27 personer på hyror för lägenheter som inte finns.

Sammanlagt har han dragit in 168 000 kronor till olika bankkonton på bluffarna.

Bedrägerierna har gått till så att han annonserat ut lägenheter i Stockholm och Göteborg på internet. Bostadssökande personer som velat flytta till någon av storstäderna har nappat på erbjudandena och tagit kontakt med honom på chattsidor på nätet, eller via telefon.

För att hyra ut lägenheterna har 36-åringen krävt förskottsbetalning på hyran som offren villigt betalat in. Men när de sedan rest till Stockholm eller Göteborg för att flytta in på sina nya exklusiva adresser i innerstaden, har nycklarna de fått inte passat i dörrarna. 36-åringen har aldrig haft några bostäder i storstäderna, i själva verket har han själv varit bostadslös under långa perioder.

Östersundskvinnan fick också kontakt med 36-åringen via nätet. Hon ville flytta ner till Stockholm och nappade på hans erbjudande om en exklusiv lägenhet i närheten av Drottninggatan i city.

– Han sa att han skulle åka till Indien i två år och behövde hyra ut bostaden.

36-åringen ville ha henne som hyresgäst eftersom de båda var norrlänningar och hon lät pålitlig. Hon kunde flytta in på en gång om hon bara betalade in hyran på 5000 kronor.

Det gjorde hon, och reste sedan ner för att titta på bostaden – som inte fanns.

– Jag förstod att jag blivit lurad när nyckeln jag hade fått inte ens passade till porten på huset, sade hon under gårdagens rättegång i Sundsvalls tingsrätt.

36-åringen erkänner att han genomfört samtliga bedrägerier han anklagas för, totalt 27 stycken, men hävdar samtidigt att det inte varit med uppsåt att komma över några pengar. Nästan alla pengar, upp till 150 000 kronor, ska ha gått till en kriminell organisation som tvingat honom att genomföra bedrägerierna och pressat honom på pengarna. Det ska röra sig om tungt brottsbelastade personer som är medlemmar i en kriminell organisation med ”klubbemblem på kläderna”.

– Jag vill inte säga vilka de är av rädsla för repressalier och för att skydda mina närmaste. De har hotat med att skära fingret av mig först och sedan halsen. Efter det ska de ge sig på mina anhöriga, säger 36-åringen.

Rättegången fortsätter i dag. Om 36-åringen döms för bedrägerierna riskerar han ett långt fängelsestraff och 100 000-tals kronor i skadestånd till sina offer.

Mer läsning

Annons