Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsbostäders vd: ”Förbuden är inget nytt”

/

Östersundsbostäders vd Bengt Rådström beklagar utskicket till hyresgästerna om grillförbud. Han lovar att de ska prata med ”mindre bokstäver” med sina hyresgäster framöver.

Annons

Östersundsbostäders hyresgäster i Torvalla kunde i gårdagens Länstidning berätta om ytterligare ett förbud som dumpit ner i deras brevlåda, denna gång förbud mot grillning på balkonger och uteplatser.

– Jag har själv inte sett brevet, men jag har förstått att det var väldigt dumt formulerat, onödigt skarpt, säger han.

– De har gått efter en väldig gammal mall. Men det har inte varit tillåtet att grilla på balkonger och uteplatser sedan tidigare heller.

Han beskriver att allt gå att läsa i den lägenhetsmapp som hyresgästerna får när de hyr en lägenhet av Östersundsbostäder.

Nu handlade det om ett område där det kommit in väldigt många klagomål, alltså grannar som klagar på grillande grannar som fått in os i sina lägenheter. Det var därför det gamla brevet vaskades fram ur gömmorna och skickades ut.

– I senaste hyresgästtidningen skrev jag att ”grillning är trevligt men tänk på grannarna, grilla med förnuft gå ut på gräsmattan så det inte blir brandrisk eller att det ryker på grannarna, säger Bengt Rådman.

– Det finns ett generellt förbud i botten. Nu jobbar Östersunds-bostäder på att det ska byggas grillplatser dit hyresgästerna kan hänvisas.

Övriga kommuner säger att de inte har några generell förbud utan de pratar med hyresgästerna om det händer något. Har inte ni någon dialog innan ni skickar ut era arga förbudsbrev?

– Det är väl både och. Vår personal möts av dessa frågor dagligen och hamnar i diskussioner dagligen, det var därför vi tog förbudet mot badpooler och studsmattor. Det blev ett styrelsebeslut med en klar riktlinje.

– Den informationen gick ut till hyresgästerna i några omgångar men efterlevnaden har det varit si och så med, diskussionerna blev de samma.

Är det mer saker än att mata fåglar, studsmattor, pooler och grillning som är förbjudet när man bor hos Östersundsbostäder?

– Hyresgästerna behöver bara läsa i sin lägenhetsmapp så vet de vad som gäller, det handlar mest om vanligt bondförnuft som ger trevnad för grannarna. Hyreslagens regler gäller, men informationen har blivit väl så tydlig nu.

Bengt Rådman säger också att han brukar få en del telefonsamtal varje vår med krav på rökförbud, då är det är någon granne som röker på balkongen. Men det är ingenting vi har pratat om än.

Det verkar ha blivit ett ståndskrig mellan Östersundsbostäder och hyresgästerna?

– Det är din beskrivning, men det är klart det har blivit så nu genom att vår information har sett ut som den har gjort. Det är ingenting vi har strävat efter.

Kommer ni att prata med ”mindre bokstäver” med hyresgästerna framöver?

– Det här senaste utskicket var inte alls bra, det visste jag inte om förrän jag läste Länstidningen. Vår strävan är förstås att vi ska hitta lösningar som passar hyresgästerna.

Nu ska de satsa på att bygga anvisade grillplatser till hyresgästernas trevnad.

Mer läsning

Annons