Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds församling letar nya lokaler för att kunna erbjuda omsorg åt utsatta

/
  • Gamla kyrkan i Östersund har spelat ut sin roll som samlingsplats för utsatta människor.  I onsdags beslutade kyrkorådet att församlingen ska söka nya lokaler för att driva ett diakonalt omsorgscenter.Foto: Birgitte Meidell Roald

Den diakonala omsorgsverksamheten för utsatta människor kommer att fortsätta i Östersunds församling – men inte i Gamla kyrkan.

Men först ska församlingen hitta nya lokaler för att driva ett diakonalt omsorgscenter.

Annons

I onsdags stod den diakonala dag- och kvällsverksamheten i Gamla kyrkan på dagordningen när kyrkorådet sammanträdde, det första mötet med den nya ordföranden Linn Berglin (S) vid klubban.

Det var ett oenigt kyrkoråd som bestämde sig för förändringar av verksamheten, Herbert Sjödin (C), Marianne Eriksson (C), Ingrid Gustafsson (KD) och Ingrid Ringqvist (POSK) reserverade sig mot beslutet.

Främst är det kraven på ändamålsenliga lokaler med kök, samtalsrum och personalutrymmen som gör att verksamheten inte kan fortsätta.

– Det krävs en utbyggnad på 100 kvadratmeter och det skulle ta bort hälften av alla platser i kyrkorummet, säger kyrkoherde Gunnar Prytz Leland. Dessutom är det inte säkert att vi får bygga om i kyrkan för landsarkivarien heller.

– Att få ett tillstånd kommer att ta flera år och vi har varken tiden eller pengarna, konstaterar Linn Berglin.

En utbyggnad skulle i runda slängar kosta runt fyra till fem miljoner.

Den diakonala verksamheten för ungdomar på fredagskvällarna kommer att fortsätta som nu eftersom lokalerna är ändamålsenliga för den verksamheten.

Men när det gäller missbrukarna som söker sig in i kyrkovärmen måste de hitta andra alternativ och tanken är att kyrkan ska fortsätta och om möjligt även utveckla samarbetet med kommunens beroendecenter och Värmestugan.

– Gamla kyrkan är dessutom öppen måndag, tisdag och torsdag på förmiddagarna liksom under onsdag eftermiddag, säger Gunnar Prytz Leland. Men det ska finnas någonstans för dem att gå varje dag.

Förutom kommunens verksamhet pekar han på Frälsningsarmen som också har öppet vissa dagar.

Att skapa en öppen kyrka i församlingen blir en framtidsfråga. Kyrkoherden tror att de kanske kan plocka fram lokaler om 1,5 till 2 år.

– Vi ska arbeta med den frågan förutsättningslöst, säger han, det finns en stark vilja inom kyrkorådet för att klara den uppgiften.

Men gudstjänster, andakter och konserter ska fortsätta som vanlig i Gamla kyrkan, det är endast omsorgsverksamheten för utsatta människor som kommer att förändras drastiskt.

Mer läsning

Annons