Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundare med i färjekrocken i Nynäshamn:

/
  • Joakim Hansson från Östersund satt längst fram på en av färjorna som krockade. ”Det var kaos och såg riktigt otäckt ut. Vi såg hur det låg plåt och glas överallt ”, säger han.  Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Joakim Hansson från Östersund satt längst fram på färjan M/S Gotland när den krockade med HSC Gotlandia II i går förmiddag.

– I dimman såg vi en båt komma emot oss. Den kom allt närmare och helt plötsligt rammade vi rakt in i sidan på den andra färjan. Det var som en film, säger han.

Annons

Joakim Hansson, hans sambo och deras tre barn lämnade Nynäshamn för att resa till Gotland strax efter klockan 11.00 i går förmiddag. Cirka tio minuter senare krockade de två Gotlandsfärjorna.

– Först en stund senare började jag tänka på vad som skulle ha hänt om vi hade hunnit längre och vi hade haft högre hastighet, säger Joakim Hansson.

Efter kollisionen blev knäppttyst en kort stund, därefter började passagerare skrika och leta efter flytvästar.

– Det var kaos och såg riktigt otäckt ut. Vi såg hur det låg plåt och glas överallt. Jag tänkte på hur det hade gått för passagerarna på den andra färjan.

Sidan på den andra färjan, Gotlandia II, revs upp vid kollisionen. Det dröjde drygt en kvart innan Joakim Hansson och de andra passagerarna fick information om vad som inträffat och att färjan klarat sig bra, det rann inte in vatten. De krockade färjorna styrdes sedan mot kajen i Nynäshamn.

– Inne i hamnen väntade många brandbilar, ambulans och polisbilar, berättar Joakim Hansson.

Fören på M/S Gotland var skadad och bilförarna fick därför backa av sina bilar från färjan.

– Besättningen berättade att det var två hål ovanför vattennivån och därför kunde vi inte köra av åt det hållet, säger Joakim Hansson.

Strax efter klockan 13.30 i går eftermiddag hade han och hans familj fortfarande inte tagit sig av färjan. Joakim Hansson förstår inte hur fartygen kunde krocka.

– Det här får bara inte hända.

Familjen var på väg till Visby på två veckors semester. I går kväll visste de fortfarande inte hur de skulle ta sig dit eller när de skulle få plats på någon färja.

– Tålamodet börjar tryta, säger Joakim Hansson.

– De har inte skött det här bra. Vi har småbarn och vet fortfarande inte vart vi ska ta vägen. Vi vet inte om vi hinner med någon färja i kväll eller om vi måste ta in på hotell, fortsätter han.

Sammanlagt blev drygt 5 000–6 000 resenärer mellan Nynäshamn och Visby samt Oskarshamn och Visby strandsatta och drabbades av förseningar.

Mer läsning

Annons