Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundare avslöjades i stort nationellt knarktillslag

Ett nationellt tillslag mot unga drogköpare på nätet har resulterat i att 447 köpare kommer att delges misstanke om narkotikabrott. En av dem är en man i 20-årsåldern i Öster­­sund. Han misstänks nu för ringa narkotikabrott.

Annons

– Det har varit ett omfattande jobb. Det är bra att vi kan visa att vi kan spåra man är inte anonym på internet, säger Kjell Wedin, kriminalinspektör på Östersundspolisen.

Två datorer som beställningar gjorts på kunde spåras till Jämtlands län.

Förra sommaren identifierade Rikskriminalpolisen att det narkotikaklassade preparatet Tramadol såldes via en hemsida på internet som hade sitt ursprung i Sverige. De ansvariga, två personer hemmahörande i Södermanland, häktades i november 2008. Huvudmannen dömdes sedan till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Han hade tjänat cirka 1,3 miljoner konor på försäljningen.

Sedan följdes handeln upp och spåren ledde till ett stort antal köpare, framförallt unga och tidigare ostraffade.

Sammanlagt 447 köpare har identifierats. Genom att spåra från vilka datorer som köpen gjorts har sedan datorägarna och även köparna kunnat identifierats.

Förhör med datorägarna genomfördes vecka 10.

– Spår ledde till två datorer i Östersund. I ett av fallen erkände en man i 20-årsåldern att han hade beställd preparatet från sin dator. I det andra fallet hade datorn använts av en annan person, datorägarens pojkvän, som inte bor i länet. Jag vet inte vad det har lett till, säger Kjell Wedin.

Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet. Det är en opiat som används som smärtstillande. Första december narkotikaklassades det.

– I dag är det alldeles för enkelt att beställa droger på internet. Det är en stor mängd preparat som inte är narkotikaklassade. I och med att preparaten klassas tillverkas nya droger, drog efter drog. Det förändras hela tiden, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons