Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund vill inte ha Stornorrland

Folket vill att Norrland ska delas upp i två regioner. Inte bli det Stornorrland som en expertutredning har fört fram. Så lyder ett förslag som ska behandlas i Östersunds kommun.

Annons

Norrland delas upp i helt nya regioner. Men hur regionerna ska se ut är ännu inte bestämt. Turerna har varit många de senaste åren och det definitiva regeringsbeslutet börjar närma sig.

För en dryg vecka sedan kom en rapport från ett konsultbolag som fått i uppdrag att utreda frågan. Konsulternas slutsatser var att det ur flera perspektiv vore bra att bilda ett stort Norrland där alla de fyra nordligaste länen ingår. Den region som kommit att kallas Mittsverige hade inte så många fördelar enligt konsulternas rapport.

Kammarkollegiet, som ska bereda ärendet åt regeringen, har gett landsting, länsstyrelser och kommuner i uppdrag att säga sin mening om konsultrapporten.

Ett tjänstemannaförslag från kommunchefen i Östersund håller fast vid att Jämtland och Västernorrland tillsammans med vissa angränsande kommuner borde vara en lämplig region. Med andra ord att det Stornorrland som förespråkats bör delas i två delar. En i norr och en i söder.

Ett argument som förs fram i yttrandet är att det redan i dag finns ett utvecklat samarbete som löper i öst-västlig riktning och att en sådan region kan bli ett naturligt arbetsmarknadsområde i framtiden.

I förslaget står att ett alternativ med två regioner i Norrland torde svara bäst mot medborgarnas önskan. Den 1 oktober ska kommunstyrelsen i Östersund besluta om förslaget ska bli det formella yttrande som lämnas till Kammarkollegiet.

 

Mer läsning

Annons