Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund vill bedriva skola på entreprenad

/
  • Kommunalrådet Jens Nilsson begär i ett brev till regeringen att Östersund får tillstånd att bedriva skolverksamhet på entreprenad. Foto: Ulrika andersson

Östersunds kommun begär tillstånd från regeringen att få bedriva skolverksamhet på entreprenad. Tanken är att det ska vara ett försök under fem års tid.

Annons

Beslutet om att söka ett sådant tillstånd fattades på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Nu är brevet till regeringen formulerat och postat.

, står det i brevet till regeringen.

– Det är stora problem. Om man inte kan lösa det tror jag att det är dags att förstatliga skolan, säger Jens Nilsson, s, kommunalråd.

Kommunen är enligt skollagen ansvarig för alla barns skolgång men samtidigt är det fritt för privata företag att bilda fristående skolor efter godkännande av Skolverket. Kommunen menar att mycket försvårar deras planerande av skolverksamheten.

Ett annat problem som kommunen ser är att en fristående skola kan bygga en ny skola och skicka räkningen till kommunen, oavsett pris.

Att stora skolkoncerner driver en allt större del av friskolorna och använder överskottet till aktieutdelning istället för att återinvestera i skolverksamheten är ohållbart, menar Östersunds kommun.

Socialdemokraterna i Östersund lade en sådan motion till partikongressen redan 2001, men fick inget gehör för den. De ska göra det till nästa partikongress igen.

– Vi vill sätta extra tryck på frågan, säger Jens Nilsson.

Kommunfulmäktiges förslag utgår från att så länge det lagstadgade ansvaret om skolgång ligger på kommunen så måste kommunen få förutsättningar att involvera de skolor som drivs av andra utförare i den samlade skolplaneringen. Det konkreta förslaget innebär att upprätta ett kontrakt mellan kommunen och ett kooperativ eller nonprofitföretag som driver skolan. Det enskilda företaget kan ingå i kommunens planering och samtidigt tas engagemang och entreprenörskap bland medborgarna till vara.

Men för att det ska vara möjligt måste regeringen ge sitt medgivande.

, står det i brevet.

Mer läsning

Annons