Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund tar bort myntparkeringen nästa år

/
  • Myntparkeringen i Östersund kan vara ett minne blott vid den här tiden nästa år. Konverteringen för att automaterna ska passa de nya mynten beräknas kosta mellan 1,2 till 1,5 miljoner kronor.

De gamla parkeringsautomaterna kan inte ta emot de nya mynten. Och Östersunds kommun är inte beredd att bygga om maskinerna.
– Vi tittar på om vi helt enkelt ska stänga dem för mynt och bara använda kort och sms, säger Jan Asplund, gatu- och trafikingenjör på Östersunds kommun.

Annons

Vid den här tiden nästa år lanseras de nya och viktmässigt lättare svenska 1-, 2- och 5-kronorsmynten. De gamla slantarna kommer att fasas ut och från den 30 juni 2017 är de helt värdelösa i handeln.

Det finns dock några problem på vägen.

Ett av dem är att landets alla parkeringsautomater är gjorda för det nuvarande myntsystemet – inte det nya. Stockholms kommun har redan bestämt att automaterna ska avvecklas och Östersunds kommun är inne på samma tankar.

Östersunds är den enda kommunen i länet som hanterar p-automater på allmän plats.

– Vi håller på att titta på om vi ska konvertera de här automaterna att ta de nya mynten. Men det är en ganska stor kostnad och rör sig mellan 30 000 till 35 000 kronor per automat och vi har 42 automater, säger Jan Asplund.

En konvertering av automaterna kommer att bli kostsam för kommunen.

– Vi har tittat på vad det kan kosta att bygga om. det handlar om närmare 1,2 miljoner kronor.

Är kommunen beredd att göra en sådan investering?

– Nej, det är för mycket pengar i onödan. Om fem eller tio år till kanske mynten borta.

Enligt Asplund kommer flera av p-automaterna att plockas bort.

– Vissa går inte att bygga om heller för de är för gamla. Då kan det vara så att antingen går vi helt och hållet på sms-parkering och det har vi faktiskt på många ställen utanför stadskärnan.

En möjlig utveckling – och den är mest trolig – är att myntinkasten helt enkelt kommer att pluggas igen.

– Vi tittar på om vi helt enkelt ska stänga dem för mynt och bara använda kort och sms. Vi är ju stora användare av sms i Östersund och det blir mer och mer. Det är ju en fördel, det blir ju mindre mynt att hantera.

Myntanvändandet vid parkering i Östersund minskar förövrigt stadigt.

Av de totala intäkterna i avgiftssystemet för parkering i Östersund kom förra året 60 procent via mynt och 40 procent via sms och betalkort i automaterna.

– I dag är förhållandet precis tvärtom.

De som fortfarande vill parkerar i Östersund och av olika anledningar inte kan eller vill betala avgiften med betalkort eller sms, finns planer på andra betalmöjligheter.

– Vill man absolut inte använda sms eller sitt bankomatkort så ska man kunna köpa ett parkeringskort som ska kunna användas överallt.

Läs mer:

Nya tvåhundringen blir sen i bankomaten

Så ser de nya sedlarna ut

Mer läsning

Annons