Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund tappar ytterligare 12 miljoner

Östersunds kommun får ytterligare 12 miljoner kronor i minskade skatteintäkter i år visar nya siffror från Sveriges kommuner och landsting. Sparkraven slår därför extra hårt mot samtliga verksamheter i kommunen, men det ser ut som att kommunen klarar balanskravet.

Annons

I höstas räknade ekonomerna på Östersunds kommun febrilt på skatteprognoserna och kom fram till att det krävdes hårda sparpaket de närmaste åren.

Finanskrisen var dock värre än väntat.

De senaste siffrorna från SKL, Sveriges kommuner och landsting, visar att kommunen tappar ytterligare 12 miljoner skattekronor 2009 vilket är 72 miljoner mindre än beräknat vid årsskiftet.

– Med 12 miljoner kronor mindre är vi nere på ett plusresultat på 27 miljoner kronor i år, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson, s.

– Detta om alla klarar sina beting, poängterar hon.

Kommunen håller sig därmed inom det lagstadgade balanskravet.

Men 2010 räknar kommunen med ytterligare sex miljoner i minskade skatteintäkter och gör då ett plusresultat på en miljon kronor – detta trots 108 miljoner kronor som kommunen ska spara de närmaste 1,5 åren.

– Konkret innebär det att det inte finns en ekonomisk marginal för att möta ökade kostnader för ekonomiskt bistånd, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör i ett pressmeddelande.

Men sparpaketen tar inte slut där. 2011 måste det sparas 50 miljoner kronor och 2012 ytterligare 100 miljoner kronor

På torsdagen klubbade kommunfullmäktige igenom ett handlingsprogram för att minska kostnaderna under året.

Mer läsning

Annons