Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund sparar bort hjälpen till studenterna

/

De kommunala besparingarna i lågkonjunkturen slår ytterligare mot länets ungdomar. Socialnämnden i Östersund drar in föreningsbidraget på 15 000 kronor till Röda korset. Det innebär ingen första hjälpen på stan under studenten och skolavslutningen.

Annons

I över tio år har Röda korsets medlemmar i sina väl synliga röda kläder funnits ute på stan under studentkvällen, men även under Valvborgskvällen och skolavslutningskvällen senare i juni.

Just studentkvällen, när Östersunds stadskärna fylls av festglada ungdomar, har varit den mest hektiska kvällen för Röda korset, säger Peder Molin, gruppledare för förstahjälpengrupperna.

– Det är nog det stökigaste uppdrag vi har haft under året eftersom det är ett mer utspritt festande där det inte riktig är samma kontroll som på Yran.

– Då brukar vi ta hand om cirka 100 ungdomar på studentkvällen. Ibland är det en kö av ungdomar fram till oss.

Till 80 procent är det sårskador de hjälper med till följd av att det finns mycket krossat glas på marken och många går i öppna finskor. Men stukningar är också vanligt. Och då en del dricker lite för mycket på såna här kvällar kan de även behöva titta till, eller väcka, onyktra som har somnat till.

Röda korsets grupper brukar finnas främst vid Österängsparken och kring Rådhuset, men de går även runt i stan.

Sårskador och stukningar hjälper de till med när de stöter på ungdomarna. Är det något allvarligare ser de till att de får transport och eskort till sjukhus. Och i sista hand, vid riktigt allvarliga incidenter, kallar de på ambulans.

– Vi styr nog undan en hel del ambulanstransporter såna här kvällar, säger Peder Molin.

Men bara det faktum att de bidrar till att det finns vuxna som syns runt om på stan märker de har effekt på studentkvällen.

Det kommunala bidraget på 15 000 kronor till Röda korsföreningen har räckt för medlemmarna att med ideella krafter kunna bemanna både Valborgskvällen, studenten och skolavslutningskvällen.

Men i år sa Östersunds kommuns socialnämnd.

Och då blir det heller ingen första hjälp.

Stefan Konradsson är ordförande i socialnämnden, som har i år har dragit in föreningsbidrag för 100 000 kronor som ett resultat av lågkonjunkturen.

Varför är det många besparingar som slår mot de unga nu?

– Tyvärr blir det så här när en kommun ska spara så stora summor, då är det främst inom barn, utbildning och vård och omsorg man kan spara mest.

Men 15 000 kan tyckas vara en ganska liten kostnad för förstahjälpen vid tre festkvällar?

– Vi varit tvungna att spara på det mesta nu och eftersom föreningsbidrag inte är lagstadgade inom socialtjänsten har vi fått skära i de bidragen. Visst gör Röda korset en jättebra insats vid de här tillfällena, men det är svårt att spara utan att någon drabbas, säger Stefan Konradsson.

Även nästa år ska socialnämnden dra åt svångremmen.

Kan det bli förstahjälpenbidrag till nästa års studenter?

– Jag vill inte säga något om hur det blir med föreningsbidrag då. Det avhänger dels på hur besparingarna går i år och hur kostnaderna blir för vår övriga verksamhet.

Men Peder Molin vid Röda korset tänker i alla fall söka pengar även då.

Mer läsning

Annons