Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund släcker – och tänder andra gatlysen

/

Miljö- och samhällsnämnden ska spara pengar och släcker därför lamporna utefter några gator i Östersund. Men i förlängningen skapar sparandet möjligheter för belysning där behoven är större, menar nämndens ordförande Göte Murén, s.

Annons

Det ska sparas på ström på delar av Opevägen, E14 västerut från Arkivvägen mot Lugnvik, Litsvägen mellan Lövlunda och Rannåsens trafikplats, Stuguvägen mellan OK Körfältet och rondellen i Lillänge, Basvägen och Jordbruksvägen i Torvalla samt en del av gamla Lugnviksvägen nedanför Jamtli.

– Om man till exempel tittar på Opevägen så är det nästan dagsljusbelysning även när det är mörkt, det finns lampor både för biltrafik och på gång- och cykelvägen. Det är bara vägar som har parallella gång- och cykelvägar som släcks. säger Göte Murén.

Strategiska platser, som till exempel busshållsplatser, kommer dock att belysas även i framtiden.

Göte Murén och Pär Jönsson, m, fick i samband med budgetdiskussionen i uppdrag att se över belysningen i samband med att nämnden ålades besparingskrav.

– Vi ville egentligen ha mer pengar till belysning men fick samtidigt ett energibesparingskrav från kommunstyrelsen, säger Göte Murén.

Ännu så länge vet han inte hur mycket pengar mörkläggningen kommer att ge.

– Det här är bara början på energibesparingen, säger han.

Bakom släckningen av gatubelysningen finns också miljöskäl.

Tidigare i år påbörjades en utredning om att göra det säkrare, genom belysning, att vistas runt om i Östersund. Projektet ska redovisas i januari. Den satsningen är inte nedlagd trots att belysningen ska släckas på vissa gator.

Mer läsning

Annons